Is er nog toekomst voor het ambitieuze Jumbo?

Na grote groei moet de supermarktketen nu snijden in het vlees.

Jumbo gaat per saldo 350 banen schrappen op het hoofdkantoor in Veghel, wat neerkomt op een kwart van alle banen. De maatregel is onderdeel van een in mei aangekondigde reorganisatie. Tot nu toe was het aantal banen dat verdwijnt niet bekendgemaakt. In totaal komen 500 banen te vervallen. Daartegenover ontstaan 150 nieuwe vacatures, aldus het bedrijf.

  • Jumbo piept en kraakt onder schandaal, hoge kosten en dure ambities
  • De aanval op de hegemonie in de markt is mislukt
  • Er is nu een reorganisatie nodig om de supermarktketen weer op het rechte spoor te krijgen
  • Jumbo wil minder log worden en de klant beter bedienen

Het is de tweede keer in korte tijd dat Jumbo in het nieuws komt. Eerder deze week werd bekend dat de voormalige topman Frits van Eerd wordt vervolgd voor voor niet-ambtelijke corruptie en valsheid in geschrifte. Mogelijk komen daar nog verdenkingen van witwassen bovenop. Volgens Jumbo heeft die kwestie van de ex-topman en telg van de familie Van Eerd die grootaandeelhouder is, niets te maken met de bedrijfsvoering.

Juridisch en forensisch onderzoek binnen Jumbo

Jumbo liet naar aanleiding van de aanhouding van Van Eerd in 2022 een juridisch en forensisch onderzoek doen binnen het bedrijf. “Hieruit zijn geen strafbare feiten of onregelmatigheden binnen Jumbo naar voren gekomen”, stelt Jumbo.

Toch is dit het verhaal van Jumbo: schandalen, hoge kosten en ambities die niet werden waargemaakt. Jumbo heeft jarenlang gestreefd naar een groter marktaandeel en leiderschap in de markt. Gestaag won het supermarktconcern inderdaad terrein, maar het werd steeds duidelijker dat het verdienmodel te lijden had.

Jumbo is groot geworden door overnames. In 2009 werd Super de Boer overgenomen en in 2012 de supermarktketen C1000. Hierdoor werd Jumbo het tweede supermarktbedrijf van Nederland. Begin 2016 heeft Jumbo de foodserviceformule La Place overgenomen. In 2018 werd ook een deel van EMTÉ overgenomen. Een jaar later nam Jumbo supermarkten over van de keten Agrifirm.

Nodig voor de nieuwe strategie

De reorganisatie is volgens Jumbo nodig voor de nieuwe strategie. Daarmee wil Jumbo het bedrijf “optimaler” inrichten om winkels en klanten beter te bedienen. Zo gaat de aandacht uit naar effectief samenwerken en snelle besluitvorming. Van Veen heeft in mei al aangegeven dat het onvermijdelijk was dat de reorganisatie zou leiden tot een afname van het aantal arbeidsplaatsen. In juli had de topman het over “enkele honderden”.

(tekst loopt door onder het blok)

Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.

Het terugbrengen van het aantal arbeidsplaatsen draagt ook bij aan kostenbesparingen. Zo meldde het bedrijf begin dit jaar dat de winst steeds meer onder druk stond. Jumbo boekte vorig jaar een winst van ruim 21 miljoen euro, in 2022 bleef onder de streep nog ruim 80 miljoen euro over. De daling kwam onder meer door gestegen inkoopprijzen en hogere kosten voor salarissen, huur en energie.

Hoe Jumbo de aanval op de top duur moet bekopen

Gerelateerde artikelen