Is de Nationale Financieringswijzer een uitkomst?
Om MKB-bedrijven beter op weg te helpen, worden alle mogelijke bronnen voor financiering, zowel publiek als privaat, inzichtelijk gemaakt. Dit is kan via de app en de website ‘De Nationale Financieringswijzer’. Door middel hiervan kunnen ondernemers advies aanvragen en tientallen financieringsbronnen raadplegen. Door een aantal vragen over hun bedrijf en plannen te beantwoorden, zien ondernemers snel welk soort financiering voor hen het meest geschikt is.
Passende financieringsvormen
‘Zeker nu de economische groei doorzet, is het voor ondernemers van cruciaal belang dat zij financiering kunnen krijgen voor hun investeringen. Door de website Nationale Financieringswijzer worden ondernemers beter wegwijs gemaakt naar de meest geschikte financiering voor hun investeringsplannen,’ aldus minister Henk Kamp.
De gelanceerde financieringswijzer helpt MKB-ondernemers op weg bij de voorbereiding op financiering en het bepalen van de meest passende financieringsvorm. Afhankelijk van de hoogte van de financieringsbehoefte en het risicoprofiel van de onderneming, kan eigen vermogen en vreemd vermogen worden aangetrokken. Bijvoorbeeld via een financier uit het eigen netwerk van de ondernemer, een private investeerder of een regionale ontwikkelmaatschappij. Maar ook crowdfunding en allerlei andere vormen van financiering worden weergegeven.
Crowdfunding
Helaas wordt crowdfunding bij de uitleg van de financieringsvormen toegelicht bij eigen vermogen. Dit klopt slechts gedeeltelijk en het is dan ook een groot misverstand bij bankiers dat crowdfunding als een soort achtergesteld vermogen moet worden aangemerkt. Veelal wordt crowdfunding door middel van een lening verstrekt, hetgeen dan vreemd vermogen is. Het gaat om een verplichting aan derden en wordt dan ook anders in de jaarrekening gepresenteerd. Daarnaast verwijst de site naar uitsluitend leden van de brancheorganisatie van crowdfunding, terwijl veel meer crowdfundingplatforms actief zijn.
Financieringslandschap wijzigt snel
Op dit moment verandert er veel in het financieringslandschap. Het is voor een ondernemer bijna onmogelijk om alle financieringsvormen te kennen. Als de Nationale Financieringswijzer erin slaagt de website up-to-date te houden, meer aanbieders van financieringen te benoemen en actuele kennis te delen over allerlei financieringsvormen, dan heeft de MKB-ondernemer veel baat bij deze wijzer. Op deze manier zien de MKB-bedrijven de toegevoegde waarde van deze wijzer en worden zij geholpen een duidelijk beeld te krijgen van allerlei passende financieringsbronnen.
[Door: Frank Jongejan AA, MKB-accountant en directeur eigenaar van Accountants Adviseurs Jongejan in Arnhem.]
Krijgt uw cliënt de financiering nog rond?
|