Is CSDDD haalbaar zonder Chinese stroom-auto’s?

Electrificatie bedrijfsautovloot verder onder druk

In juli zagen verschillende Chinese autofabrikanten een afnemende vraag naar hun stekkerauto’s. Dat meldt het ANP. Dit heeft belangrijke implicaties voor de verduurzaming van bedrijfsauto’s en de naleving van nieuwe EU-regelgeving zoals CSRD en CSDD.

  • Vraag stekkerauto’s daalt in China.
  • BYD blijft bestverkopend merk.
  • CSRD en CSDD vereisen aanpassing strategieën.

In juli zagen verschillende Chinese autofabrikanten een aanzienlijke daling in de verkoop van stekkerauto’s. Zeekr, een elektrisch automerk van Geely, werd hard getroffen en zag een flinke afname in verkopen ten opzichte van de voorgaande maand. Ondanks de daling blijft BYD het bestverkopende merk in China. Dit signaleert mogelijke problemen in de markt voor elektrische voertuigen, die ook invloed kunnen hebben op internationale markten en regelgeving. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.

Verduurzaming van bedrijfsauto’s

De afname in de vraag naar stekkerauto’s heeft directe gevolgen voor de verduurzaming van bedrijfsauto’s. Bedrijven die hun wagenpark willen verduurzamen, kijken vaak naar elektrische voertuigen als een oplossing. Met een afnemende vraag kan de beschikbaarheid en de prijs van deze voertuigen veranderen, wat bedrijven kan dwingen hun strategieën te heroverwegen.

CSRD en CSDD in de EU

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDD) zijn twee belangrijke EU-regelgevingen die bedrijven verplichten transparanter te zijn over hun duurzaamheidsprestaties en de impact van hun activiteiten op milieu en samenleving. De afnemende vraag naar stekkerauto’s kan bedrijven ertoe dwingen hun rapportage en naleving te herzien, vooral in sectoren die afhankelijk zijn van voertuigen. Accountants spelen een cruciale rol bij de controle van deze rapportages en moeten mogelijk hun benadering aanpassen om aan de nieuwe eisen te voldoen.

Internationale reacties

De wereldwijde automarkt kijkt nauwlettend naar de ontwikkelingen in China. Verschillende internationale bronnen hebben de daling in de vraag naar elektrische voertuigen opgemerkt. Volgens Reuters zijn er zorgen over een verzadigde markt en overheidsbeleid dat minder gunstig is voor elektrische voertuigen. Bloomberg meldt dat deze trends ook invloed kunnen hebben op de Europese en Amerikaanse markten, waar de vraag naar elektrische voertuigen eveneens kan worden beïnvloed.

Vooruitzichten

Gezien de huidige trends moeten bedrijven hun strategieën mogelijk aanpassen. Dit omvat herziening van inkoopstrategieën voor voertuigen en het zoeken naar alternatieve oplossingen voor verduurzaming. Registeraccountants moeten zich bewust zijn van deze veranderingen en bedrijven adviseren over de beste manieren om te voldoen aan de CSRD en CSDD-vereisten.

Goed adviseren betekent uw cliënten informeren over relevante informatie en evenementen. Attendeer de CFO’s uit uw netwerk daarom op Leadership in Finance Summit 2024. Op 7 november gaan 300 CFO’s, financieel directeuren en corporate controllers met experts in gesprek over hoe AI de rol van finance leaders herdefinieert.

 

Gerelateerde artikelen