IoD stelt voor belastingen te schrappen of samen te voegen

Het Britse Institute of Directors begint zijn lobby voor verdere vereenvoudiging van het Britse belastingstelsel ruim vóór de verkiezingen.

Dit jaar nog zal het Britse volk het 56ste Parliament of the United Kingdom gaan kiezen. Daarop vooruitlopend heeft het Britse IoD een aantal beleidsuitgangspunten gepubliceerd, gericht op de belastingen, Europa, de internationale handel, de Britse infrastructuur, de financiële instellingen en ‘corporate governance’. De Head of Taxation van het Iod, Stephen Herring, bijt het spits af met het rapport GE2015: IoD Priorities for Tax Reforms.

Daarin stelt het Instituut voor om belastingen waarmee de overheid minder dan 5 miljard pond per jaar ophaalt elk jaar opnieuw te beoordelen op kosten en baten en nut voor de maatschappij. Soms kunnen ze beter afgeschaft worden, in andere gevallen is het verstandig ze te koppelen met andere fiscale maatregelen. Het IoD noemt als voorbeelden de ‘stamp duty’ of zegelrechten op aandelen (opbrengst £3 miljard), vluchtbelastingen (3 miljard), vermogenswinstbelasting (5 miljard) en de erfenisbelasting (5 miljard). Ach ja, en belastingen die wel meer dan 5 miljard pond per opbrengen moeten nodig vereenvoudigd worden. En verlaagd.

Het Iod stelt dat belastingmaatregelen die negatief inwerken op de economische groei uiteindelijk niemand dienen. En een radicale vernieuwing en verandering is beter dan al die kleine aanpassingen en herzieningen, die volgens het Instituut alleen maar bijdragen aan de verdere groei van “the already monstrous tax code”.

Meer gedetailleerde voorstellen vindt u via www.iod.com

Gerelateerde artikelen