Inzake het vestigingsklimaat laat de regering twee gezichten zien

Nieuwe bronbelastingen extra drempel voor buitenlandse bedrijven.

Door drs. Steef Huibregste

Onder het mom het vestigingsklimaat voor buitenlandse bedrijven aantrekkelijker te maken, hield de regering lang vast aan de afschaffing van de dividendbelasting. Maar waarom dan wel nieuwe bronbelastingen heffen en de verliescompensatie beperken, zoals het Belastingplan 2019 beoogt? 

Het Belastingplan 2019 heeft voor behoorlijk wat ophef gezorgd in de Nederlandse samenleving, met name door de voorgenomen afschaffing van de dividendbelasting. De regering wilde deze afschaffen om het vestigingsklimaat voor grote multinationals in Nederland te verbeteren. Maar Unilever besloot onder druk van zijn aandeelhouders het hoofdkantoor niet van Londen naar Rotterdam te verhuizen en zette daarmee de afschaffing op losse schroeven.

Nieuw pakket maatregelen ten behoeve van vestigingsklimaat 
Het besluit van Unilever werd volgens CEO Paul Polman mede genomen vanwege de ophef die in Nederland ontstond over de afschaffing van de dividendbelasting, wat de Nederlandse schatkist naar schatting 2 miljard euro zou kosten. Dezelfde middag gaf minister-president Mark Rutte een persconferentie waarin hij aangaf dat het hele belastingplan voor ondernemingen ‘opnieuw door de zeef zou worden gehaald’. Als laatste nieuws kwam op 15 oktober 2018 naar buiten dat de dividendbelasting definitief niet zal worden afgeschaft; het kabinet komt met een nieuw pakket maatregelen om het vestigingsklimaat alsnog aantrekkelijker te maken.

Invoering nieuwe bronbelastingen op rente en royalty’s
Naast de mogelijke veranderingen inzake de dividendbelasting zullen ook andere bronbelastingen in de toekomst worden ingevoerd, aldus het Belastingplan 2019. Het gaat hierbij om de rente en royalty’s, waarvoor een wetsvoorstel ligt die per 2021 zou moeten ingaan. Er zal dan een bronbelasting worden geheven over rente- en royaltybetalingen naar zogenaamde low tax jurisdicties.

Beperking verliescompensatie
Bovenop dit geweld omtrent de bronbelastingen is het plan ook om de voorwaartse verliesverrekeningstermijn voor Nederlandse entiteiten te verlagen van 9 naar 6 jaar in 2019.  

Vestigingsklimaat Nederland wordt verder aangetast
Het lijkt er dus op dat het gesteggel over het vestigingsklimaat en het aantrekken van buitenlandse bedrijven, zeker met het oog op de Brexit, meer dan alleen wordt aantast dan door de dividendbelasting. Unilever en andere internationale bedrijven beseffen dat ook, maar distantiëren zich thans liever in de politieke discussie hierover.

Drs. Steef Huibregtse van TPA Global BV is fiscaal specialist bij Fiscaalconsult. Zijn specialisme(n): Transfer pricing, Value Chain Analysis, BEPS, merken en patenten, internationaal belastingrecht. 

Gerelateerde artikelen