Invoering depotstelsel gaat niet door

De invoering van het depotstelsel, dat de g-rekening moest gaan vervangen, gaat niet door. De Belastingdienst heeft onlangs besloten de g-rekening voort te zetten en toekomstbestendig te maken, zo meldt Mazars.

Het voortzetten van de g-rekening betekent dat de huidige werkwijze rondom het storten op de rekening ongewijzigd blijft.

Het besluit om te stoppen met de ontwikkeling van het depotstelsel hangt samen met de uitgangspunten uit de Brede Agenda van staatssecretaris Wiebes. Daarin is opgenomen dat de Belastingdienst zoveel mogelijk teruggaat naar zijn kerntaken. In maart 2014 werd al bekend dat de invoering van het depotstelsel voor onbepaalde tijd werd uitgesteld. De Belastingdienst wilde zich namelijk eerst samen met de banken en andere betaalinstellingen opnieuw oriënteren op het stelsel.

Het wetsvoorstel voor een verplichte g-rekening voor niet-gecertificeerde uitzendondernemingen treedt voorlopig ook niet in werking. Over de mogelijke uitbreiding voor ZZP’ers om een g-rekening te openen is nog niks bekend. De bestaande WKA-depots bij de Belastingdienst waarop rechtstreeks kan worden gestort worden opgeheven.

Gerelateerde artikelen