Investeringen bijna 9 procent hoger in november

In november was het volume van de investeringen in materiële vaste activa 8,8 procent groter dan in november 2016,

Dat meldt het CBS. 

De stijging is een fractie groter dan een maand eerder. Opnieuw is vooral meer geïnvesteerd in woningen, personenauto’s en machines.

De cijfers zijn niet gecorrigeerd voor werkdagen. November 2017 heeft evenveel werkdagen als november 2016. Volgens de CBS Investeringsradar zijn de condities voor de investeringen in januari gunstiger dan in november.

Omstandigheden investeringen in januari gunstiger
Het CBS publiceert elke maand over de omstandigheden voor de investeringen in de investeringsradar. De investeringen hangen onder meer samen met de situatie op de afzetmarkten en met de situatie op de financiële markten. De indicatoren van de radar hangen vrij goed samen met de investeringen in vaste activa, maar een verbetering van de omstandigheden betekent niet per se een hogere groei van de investeringen.

De omstandigheden voor investeringen zijn in januari gunstiger dan in november volgens de CBS Investeringsradar. Vooral de export groeide op jaarbasis sterker. Ook verbeterde het oordeel van de Nederlandse ondernemers in de industrie over hun orderportefeuille. Daarentegen nam de beurswaarde jaar op jaar minder sterk toe.