Investeerders raakten miljoenen kwijt aan ‘wonderbelegger’ Max R. Waar was de controle?
Hij werd als een ‘wonderbelegger’ gezien, de nu 27-jarige Max R. Zonder dat hij enige reclame hoefde te maken vertrouwden 164 beleggers aan hem hun geld toe. Miljoenen euro’s verdwenen in een piramidespel en R. hoorde maandag in de rechtbank 26 maanden cel tegen zich eisen waarvan 10 maanden voorwaardelijk.
- ‘Wonderbelegger’ Max R. hoort 26 maanden cel tegen zich eisen Max R
- CEO Bitvavo grootste gedupeerde: 7,2 miljoen euro verloren
- Van een miljoenenpand in Amsterdam en dure Formule 1-uitjes naar een zolderkamer zonder bankrekening.
- advocaat benadrukt dat hij geen oplichter van plan was te worden, maar simpelweg een slechte belegger bleek te zijn
Max R. wordt verweten dat hij belegde zonder daarvoor benodigde vergunning en het gebruiken van valse stukken. Hij liep tegen de lamp nadat de AFM aangifte deed. De Autoriteit ontving in november 2022 signalen van onder meer de Rabobank en ING over omvangrijke bedragen op de rekeningen van R. Dergelijke signalen van ongebruikelijke transacties moeten in het kader van de Wwft gemeld worden, zoals ook accountants dat verplicht zijn te doen. De handel van R. leek te zijn ondergebracht in een BV, maar die bleek slechts een lege huls. Het is niet bekend of een accountant die BV gecontroleerd heeft.
Enorme verliezen
Het geld rolde wel heel makkelijk richting de verdachte, suggereerde zijn advocaat Sylvester Römer maandagmorgen in de rechtbank in Zwolle. ,,Hoezo zijn zulke bedragen zonder documentatie overgemaakt? Bedragen zijn onder de noemer ‘lening’ overgemaakt om de compliance van banken te omzeilen. Er zijn bedragen overgemaakt zonder contracten met de vraag wat er precies mee moest gebeuren.” Wat zijn klanten niet wisten, was dat hij al vanaf 2020 enorme verliezen leidde. En vanaf 2022 begon hij grote sommen geld zelf te gebruiken. Toen beleggers overzichten wensten, vervalste hij deze documenten.
De handel van R. leek te zijn ondergebracht in een BV, maar die bleek slechts een lege huls. Het is niet bekend of een accountant die BV gecontroleerd heeft.
CEO
Grootste benadeelde is Mark Nuvelstijn, CEO van Bitvavo, die 7,2 miljoen euro investeerde. Advocaat Michiel Kuyp, die hem bijstaat, hekelde bij de start van de strafzaak het feit dat het Openbaar Ministerie het verwijt van witwassen liet vallen. ,,Bij witwassen heb je het over hele andere straffen. Het is al snel twee jaar cel bij een benadeeld bedrag vanaf een miljoen. Zit je op witwassen van 25 miljoen euro of meer, dan zit je veel hoger.” Het OM vond dat Nuvelstijn bij de curator moet aankloppen met zijn vordering.
Lagere strafeis
Aanvankelijk werd Max R. ook witwassen verweten, maar het OM en de verdediging kwamen tot zogeheten ‘procesafspraken’. In ruil voor een lagere strafeis bekende R. de feiten en werkte hij mee aan het onderzoek. De rechtbank in Zwolle moet zich nog uitlaten over die afspraken. Als de rechters willen dat R. alsnog voor witwassen vervolgd wordt – een feit waar soms fikse celstraffen voor worden opgelegd – dan moet de zaak opnieuw behandeld worden.
Formule 1
Naast alle verliezen smeet Max R. met geld terwijl hij een luxeleventje leidde. Hij woonde in Amsterdam in een pand van 7,5 miljoen euro dat hij ook nog eens voor een miljoen liet verbouwen. Geld voor de hypotheek leende hij van Nuvelstijn die dacht dat hiermee juist belegd zou worden. Daarnaast ging veel geld op aan een persoonlijke ‘wardrobe organisor’ – die dagelijks kleding voor R. klaarlegde – een privéchefkok, een verlovingsring van meer dan twee ton en meer. Alleen al de huur van een jacht waar hij een huwelijksaanzoek deed, kostte al 7 ton. En in 2021 en 2022 zag hij Max Verstappen winnen tijdens de Formule 1 in Zandvoort waar hij bijna 1,5 ton stuk sloeg. ,,Het geld is verdampt op de beurs en tijdens reizen naar Curacao en de Malediven”, aldus de officier van justitie.
Geen vooropgezet plan
Advocaat Sylvester Römer benadrukte dat het hier niet gaat om iemand die vooraf het plan had beleggers op te lichten. Hij was begin 20 toen hij begon met beleggen. Een ‘wonderbelegger’ bleek hij allerminst. ,,Uiteindelijk bleek dat hij daarin gewoon heel slecht was. Hij zat de hele dag achter de computer, deed oneindig veel ’trades’ met onderaan de streep alleen maar verliezen.” Het leven van R. is sinds zijn aanhouding flink veranderd. Inmiddels woont hij op een zolderkamertje, zei advocaat Römer, ,,en hij kan niet eens een bankrekening krijgen”. Dat R. niets meer heeft, deert hem niets, zei hij zelf. ,,Tot mijn arrestatie leefde ik met een allesverwoestende stress. De aanhouding was een opluchting.” Hij weet dat hij vermoedelijk de rest van zijn leven schulden moet aflossen. ,,Ik leef liever zonder enige cent zoals nu dan het luxe leventje van toen. Dat was nep en onrealistisch.”
Op 9 september doet de rechtbank uitspraak.