Interne fiscale beheersing Belastingdienst onvoldoende op orde

Onlangs is door de Belastingdienst een analyse uitgevoerd naar de interne beheersing van fiscale processen. Hieruit blijkt dat die interne fiscale beheersing onvoldoende op orde is en moet worden verbeterd.

Dit wordt gemeld in de 18e Halfjaarsrapportage van de Belastingdienst die staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De Belastingdienst is zelf belastingplichtige, bijvoorbeeld voor de loonheffingen en de vennootschapsbelasting. De Belastingdienst participeert sinds mei 2011 in een individueel convenant Horizontaal Toezicht (HT). Binnen het convenant zijn concrete afspraken gemaakt over de gewenste fiscale beheersing binnen de eigen organisatie. Naar aanleiding van eerdere signalen heeft de Belastingdienst een analyse uitgevoerd naar de interne beheersing van fiscale processen. Die analyse is onlangs afgerond. In de analyse concludeert de Belastingdienst dat de interne fiscale beheersing onvoldoende op orde is en moet worden verbeterd.

Verschillende acties zijn in gang gezet. De eerste stappen voor de korte termijn zijn inmiddels gezet. Deze hebben onder meer betrekking op het stroomlijnen en centraliseren van alle huidige aangifteprocessen, waaronder het BTW-proces, het integreren van de fiscale aspecten binnen de HR-Control processen (bijvoorbeeld voor de Mobility Mixx en de Dienstauto’s), het inrichten van de administratie voor onder andere de RVU-afdracht en de VpB-plicht, het opzetten van een fiscale functie en het voeren van regelmatige gesprekken met het behandelteam en het Fiscale Loket Financiën. De belangrijkste maatregel voor de langere termijn is de implementatie van een werkend Tax Control Framework voor de Belastingdienst.

Gerelateerde artikelen