Interne auditors zien risco’s toenemen

Alle risico's nemen toe volgens het nieuwe onderzoek Risk in Focus 2023 van de Europese instituten voor Internal Auditors.

Ieder jaar werken de Europese instituten voor Internal Auditors samen om de belangrijkste risico’s te inventariseren voor het komende kalenderjaar. In het rapport Risk in Focus: worden de ‘hot topics’ voor de auditplanning voor het komende jaar onderzocht. 

De belangrijkste bevindingen volgens de nieuwste Risk in Focus: 

– De oorlog in Oekraïne heeft veel organisaties verrast. Macroeconomic and geopolitical risk steeg dit jaar naar de derde plaats (ten opzichte van de zevende plek in 2022). Door de oorlog en de pandemie heeft dit thema veel gewicht gekregen. Door de pandemie is bijvoorbeeld hybride werken steeds normaler geworden, met gevolgen voor cyber security and data security en heeft de oorlog in Oekraïne duidelijk gemaakt dat bedrijven in een supply chain steeds meer risico lopen. Daarnaast lopen bedrijven in verband met de sancties tegen Rusland compliance risico’s. 

– Cyber security and data security behoudt de nummer één positie van grootste risico. 82 procent van de respondenten vindt het een Top 5 risico. Het is het gebied waar internal auditors naar eigen zeggen de meeste tijd aan besteden. Een voorbeeld waarom cyber security en data security op de nummer één positie staat is ransomware-aanvallen. Deze zijn met 80 procent toegenomen, zoals u in het rapport kunt lezen.

– Human capital, diversity and talent management steeg naar de tweede plaats. Dit heeft te maken met diverse aspecten die nu in de maatschappij spelen. Denk hierbij aan schaarste op de arbeidsmarkt, diversiteit en inclusie. 

– Climate change and environmental sustainability wordt een steeds belangrijker thema en is wederom gestegen in de Top 5 risico’s. 37 procent van de internal auditors noemde dit thema een Top 5 risico vergeleken met 31 procent in 2021. Respondenten verwachten zelf dat het risico naar de derde plek zal stijgen in 2026.

– Het risico digital disruption and new technology is gedaald van de tweede naar de vijfde plaats. Verwacht wordt dat het belang hiervan over drie jaar weer toeneemt. Tijdens de pandemie zijn de digitaliseringsinspanningen naar de derde plaats gegaan. 

Klik hier voor het volledige Risk in Focus 2023-rapport.