‘Internationale harmonisering belastingen is onvermijdelijk’

Belastingconcurrentie tussen staten leidt uiteindelijk tot minder inkomsten en kan alleen worden opgelost door coördinatie van belastingregimes. Belastingcoördinatie en toenemend gebruik van informatietechnologie zullen samen zorgen voor meer transparantie van hoe bedrijven aan hun belastingverplichtingen voldoen. Dat stelt Ronald Russo, hoogleraar Belastingrecht, in het bijzonder Tax Assurance, op vrijdag 4 november in zijn inaugurele rede aan Tilburg University.

Russo schetst in zijn rede heden en toekomst van Tax Assurance.

Tax Assurance

Tax Assurance is een relatief nieuw vakgebied dat steeds meer aan belang wint. Het gaat over hoe een bedrijf verantwoording aflegt over en vertrouwen creëert in hoe het omgaat met belastingen in de meest brede zin. Dat gaat niet alleen over de presentatie in de jaarrekening, hoe de data zijn verzameld en berekend en welke procedures zijn gevolgd, maar ook over de impact daarvan op publiek en media.

Tax Assurance begint bij de belastingprincipes die een bedrijf hanteert, en die principes moeten openbaar zijn voor stakeholders, stelt Russo. Daar hoort bijvoorbeeld bij dat er een goede werkbare verhouding is met de diverse Belastingdiensten en dat de belastingwetgeving naar letter en geest wordt nageleefd. De Raad van Bestuur is verantwoordelijk voor het opstellen en naleven van die principes.

Volgens Russo moet daarnaast een goed beheerssysteem gehanteerd worden, waarvoor de principes het uitgangspunt vormen. Zo’n systeem gaat verder dan een handboek en biedt onder meer een veilige omgeving aan medewerkers om fouten of onjuistheden aan te kaarten en daarmee de beheersing te verbeteren. Ook zou in alle bedrijfsbesluiten in een zo vroeg mogelijk stadium rekening gehouden moeten worden met mogelijke gevolgen voor de belastingen. Dit geldt bijvoorbeeld bij beslissingen over beloningen en overnames.

Internationale coördinatie belastingregimes

In de toekomst is coördinatie van internationale belastingregimes de enige oplossing voor de negatieve gevolgen van belastingconcurrentie, stelt de hoogleraar. Een gemeenschappelijke basis in de Europese Unie, waarvoor al een voorstel bestaat, zou een goede eerste stap zijn. Deze basis zou volgens Russo zo dicht mogelijk moeten liggen bij de commerciële regels om winst te berekenen.

Belastingcoördinatie en toenemend gebruik van informatietechnologie zullen samen zorgen voor meer transparantie van hoe bedrijven aan hun belastingverplichtingen voldoen. Dat is in principe een goede ontwikkeling, mits onderscheid gemaakt wordt in bedrijven die bewust de mazen van de wet opzoeken en bedrijven die dat niet doen. Het is te gemakkelijk om alle multinationals in dit opzicht op een hoop te gooien, aldus Russo.

[Prof. mr. dr. Ronald Russo is met ingang van 1 maart 2016 benoemd tot hoogleraar Belastingrecht, in het bijzonder Tax Assurance. Deze leerstoel is gecreëerd in het kader van het Deloitte Fonds Tax Assurance. Russo werkt bij het Fiscaal Instituut Tilburg van Tilburg University en is daarbinnen verantwoordelijk voor het onderwijs- en onderzoeksprogramma Tax Assurance.]

Gerelateerde artikelen