International Accountancy week-update

Actualiteiten internationale ontwikkelingen samengevat
IESBA publiceert nieuwe Ethische standaard voor Accountants
De International Ethics Standards Board for Accountants heeft deze week de definitieve versie van een nieuwe standaard gepubliceerd, die beschrijft wat de rol van accountants, CFO’s en andere financials hoort te zijn die vermoeden, of getuige zijn van het feit, dat er in de eigen organisatie of die van de cliënt iets gedaan of gelaten wordt dat tegen wet- en regelgeving indruist.
IESBA is een wereldwijde organisatie voor accountants in en buiten de business, gesponsord door de International Federation of Accountants of IFAC. Ook de NBA is lid van de IFAC.
Het gaat om de zogenaamde NOCLAR-standaard, kort voor ‘noncompliance with laws and regulations’. Deze standaard beschrijft waarom, hoe en wanneer financials ‘voor het nut van het algemeen’ in actie moeten komen wanneer zij geconfronteerd worden met illegale acties als boekhoudkundige fraude; en hoe zij dat moeten melden zonder hun ethische geheimhoudingsplichten te schenden.
 De standaard is hier te downloaden.
Meer dan een kwart van de administratieve banen gaat verdwijnen
Een nieuw rapport van Deloitte schat dat minstens een kwart van de huidige administratieve functies, vooral in de zakelijke dienstverlening, in de nabije toekomst door robots overgenomen gaat worden. De belangrijkste oorzaken zijn lagere kosten voor de IC-technologie en de stijging van de arbeidskosten.
De automatisering zal de komende decennia exponentieel blijven groeien, verwacht Deloitte. Dat zorgt niet alleen voor minder werk, maar ook voor snellere en efficiëntere processen en dus lagere kosten. 
Het rapport is te downloaden via deloitte.com.
Gerelateerde artikelen