Inspecteur kan geen boete opleggen aan bv die door fusie niet meer bestaat

De Belastinginspecteur kan geen verzuimboete in de zin van artikel 67a van de Algemene wet inzake rijksbelastingen meer opleggen als een vennootschap door middel van een juridische fusie heeft opgehouden te bestaan.

Dat heeft rechtbank Noord-Holland geoordeeld. Het feit dat de inspecteur er niet van op de hoogte was dat de bv was opgehouden te bestaan, is volgens de rechter niet van belang.

De zaak had betrekking op een bv die bij notariële akte van 29 juni 2011 middels een juridische fusie op 30 juni 2011 onder algemene titel opgegaan in een andere bv. In het handelsregister van de Kamer van Koophandel is op 5 juli 2011 de registratie van de bv beëindigd met ingang van 30 juni 2011.

Eind juli 2011 nodigde de inspecteur de ‘oude’ bv op om aangifte te doen. Begin 2013 werd door de inspecteur een aanslag opgelegd die gepaard ging met een boete van € 2460, omdat de bv te laat aangifte had gedaan.

De rechter oordeelt nu dat de inspecteur geen boete kan opleggen aan de bv, omdat die door de fusie is opgehouden te bestaan. De boetebeschikking wordt dan ook vernietigd.

• ECLI:NL:RBNHO:2015:7704

Gerelateerde artikelen