Inschakelen intermediair niet van invloed op slagingskans WBSO-aanvraag

Ondernemers die geen gebruik maken van een intermediair bij het aanvragen van de S&O-afdrachtvermindering (WBSO), hebben dezelfde slagingskans als ondernemers die dat wel doen. Bovendien liggen de administratieve lasten voor deze ondernemers een stuk lager.

Dat zegt minister Henk Kamp van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer over het gebruik van intermediairs bij de MIT-regeling en de WBSO. “Uit de meest recente evaluatie van de WBSO uit 2012 blijkt dat ondernemers die geen gebruik maken van een intermediair, de WBSO-aanvraag eenvoudig vinden. De slagingskans is voor deze ondernemers gelijk aan die van ondernemers, die wel gebruik maken van een intermediair. Bovendien liggen de administratieve lasten voor deze ondernemers circa € 1.000 lager,” aldus Kamp.

Toch maakt het overgrote deel van de ondernemers voor de aanvraag gebruik van een intermediair. In 2014 was dit 82% van de WBSO-gebruikers. Argumenten die ondernemers hiervoor aandragen zijn vooral tijd en gemak. Daarnaast kan het zijn dat intermediairs, naast de WBSO, ook de haalbaarheid van andere (subsidie-)regelingen in kaart brengen.

Met de MIT-regeling kunnen mkb’ers voor vier typen projecten subsidie aanvragen: R&D-samenwerkingsprojecten, haalbaarheidsprojecten, innovatie-adviesprojecten en kennisvouchers. Ondanks de eenvoud van de aanvraagprocedure loopt 72% van deze subsidieaanvragen via een intermediair. In de eerste evaluatie van de MIT-regeling, die gepland staat voor 2016/2017, zal het gebruik van deze intermediairs nader in kaart worden gebracht.

• Kamerbrief gebruik intermediairs bij MIT-regeling en WBSO

Gerelateerde artikelen