Inroepen actio pauliana geeft geen recht op teruggave btw

Vernietiging van een rechtshandeling door het inroepen van de actio pauliana geeft geen recht op teruggave van omzetbelasting. Dat heeft Rechtbank Zeeland-West-Brabant onlangs geoordeeld.

De activiteiten van een commanditaire vennootschap (cv) bestonden uit het ontwikkelen, verkavelen en verkopen van (bouw)gronden in de gemeente Haarlemmermeer. De cv heeft in 2010 percelen geleverd aan een commanditaire vennoot (hierna: de rechtshandeling). ver de verkoopprijs is € 430.160 btw berekend. De volgens de akte verschuldigde btw is middels toestemming van de Ontvanger op aangifte voldaan door verrekening met de door de commanditaire vennoot op aangifte terug te ontvangen voorbelasting. Op 21 juni 2011 is de cv in staat van faillissement verklaard, welk faillissement nog niet is afgewikkeld. De commanditaire vennoot is op 18 oktober 2011 failliet verklaard.

De curator heeft de voormelde rechtshandeling als paulianeus aangemerkt en daarom vernietigd op grond van artikel 42 Faillissementswet. De vernietiging is ook geëffectueerd.
In geschil is of de cv recht heeft op een teruggaaf omzetbelasting van € 430.160.

Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat vernietiging op grond van paulianeus handelen slechts relatief effect heeft. De vernietiging werkt alleen ten opzichte van de boedel en dan slechts voor zover de boedel door de rechtsgevolgen van de vernietigde rechtshandeling wordt benadeeld. Er is derhalve geen sprake van een vernietiging van de rechtshandeling ten aanzien van alle anderen, waaronder de partijen bij de overeenkomst zelf.

De commanditaire vennoot heeft de eigendom van de percelen rechtsgeldig verkregen en dit wordt niet anders door het inroepen van de actio pauliana door de curator. Artikel 29 Wet OB 1968 is in dit geval niet van toepassing. De cv heeft geen recht op de door haar gevraagde teruggaaf van omzetbelasting als gevolg van de actio pauliana.

(Bron: Fiscanet)

Gerelateerde artikelen