Inperking geheimhoudingsplicht goede zaak

Volgens het Financieele Dagblad is het terecht dat er een inperking komt in de geheimhoudingsplicht van Nederlandse accountants. Vrijdag besloot de Accountantskamer dat een accountant de belastingfraude van zijn cliënt had moeten aangeven bij de fiscus.

De zaak ging om een veehouder die zijn accountant ten onrechte voor € 2,2 miljoen aan omzetbelasting liet terugvragen bij de Belastingdienst. De accountant heeft dit niet aangegeven, zelfs niet toen zijn cliënt zijn btw-fraude had toegegeven. De tuchtrechter vond dit onprofessioneel en heeft de accountant berispt.

Integriteit en zorgvuldigheid
Professionele vereisten voor accountants zijn integriteit en zorgvuldigheid, aldus de tuchtrechter. Meehelpen aan fraude hoort daar zeker niet bij. De geheimhoudingsplicht van de accountant moet dan ook wijken voor fraude. Helemaal eenduidig is de uitspraak echter niet, want de tuchtrechter voert geen oneindige klikplicht in, maar koppelt een actieve meldplicht aan de omvang van de belastingfraude. Bij een miljoenenfraude mag de accountant niet meer zwijgen. Waar de ondergrens ligt, is echter niet duidelijk.

Privileges niet onbeperkt    

Volgens het Financieele Dagblad zou het onjuist zijn als de indruk ontstaat dat hiermee een principe wordt geschonden. Accountants genieten privileges, waaronder bescherming van hun geheimen. Maar die bescherming is nu al niet onbeperkt. Accountants moeten al ongebruikelijke transacties melden. Ook geeft de krant aan dat de beroepsgroep na een reeks van schandalen ‘het publieke belang’ heeft herontdekt en er weer gewerkt kan worden aan het verhogen van de kwaliteiten onafhankelijkheid van de sector. 

Gerelateerde artikelen