Inkomsten van krantenbezorger belast als resultaat uit overige werkzaamheden

Een krantenbezorger heeft het hele jaar 2013 kranten bezorgd voor een bv en een nv. In geschil is of de van de bv en de nv ontvangen inkomsten moeten worden aangemerkt als resultaat uit overige werkzaamheden of als loon uit dienstbetrekking. Rechtbank Gelderland heeft zich hierover uitgesproken.
Op de overeenkomst die de bezorger met de bv en de nv heeft afgesloten staat dat het een overeenkomst van opdracht betreft. De bezorger meent echter dat een en ander moet worden aangemerkt als een arbeidsovereenkomst. De eisen voor het aannemen van een arbeidsovereenkomst zijn een verplichting tot het enige tijd persoonlijk verrichten van arbeid, een gezagsverhouding en een verplichting tot het betalen van loon. Aan deze eisen is niet voldaan, oordeelt Rechtbank Gelderland.
De krantenbezorger heeft zich niet verplicht de werkzaamheden persoonlijk te verrichten nu hij contractueel is overeengekomen dat hij vrij is om het bezorgen van de kranten door een ander te laten uitvoeren. Hij hoeft geen toestemming voor de vervanging te vragen. Er is volgens de Rechtbank voorts geen sprake van een gezagsverhouding. De Rechtbank acht ook geen sprake van een fictieve dienstbetrekking.
De inspecteur van de Belastingdienst heeft de inkomsten terecht belast als resultaat uit overige werkzaamheden. Alle stellingen van de bezorger worden verworpen.
 
 
Bron: Fiscanet 
Gerelateerde artikelen