ING wil Balkenende en Wijers in RvC

ING wil oud-premier Jan Peter Balkenende aanstellen als commissaris. Ook voor Hans Wijers, voormalig minister van Economische Zaken en oud-topman van AkzoNobel, heeft de bank een plekje ingeruimd in de toezichthoudende raad. Datzelfde geldt voor Margarete Haase. De Oostenrijkse is financieel directeur van de Duitse motoren- en tractorfabrikant Deutz.

Dat maakte de bank donderdag bekend. De aandeelhouders mogen zich op de jaarvergadering van 8 mei uitspreken over de voorgenomen benoeming.

Balkenende was premier van Nederland van 2002 tot 2010. Na zijn afscheid van de politiek ging de CDA'er aan de slag bij Ernst & Young (EY). Vorig jaar trad hij wegens het bereiken van de leeftijd van zestig jaar uit als partner, maar hij bleef als adviseur verbonden aan het accountants- en adviesbureau.

Als de aandeelhouders akkoord gaan, gaat de benoeming van Balkenende direct in na de aandeelhoudersvergadering. Wijers treedt per 1 september toe tot de raad van commissarissen. Het is de bedoeling dat hij volgend jaar de voorzittershamer overneemt van Jeroen van der Veer, die als het aan de bank ligt voor een jaar wordt herbenoemd om een soepele overdracht mogelijk te maken.

Wanneer Haase naar ING komt, is nog niet bekend. De raad van commissarissen beslist daar in een later stadium over. Zij moet eerst een aantal andere toezichthoudende functies neerleggen. Ze is onder meer commissaris bij luchthavenbedrijf Fraport en fabrikant van aandrijfsystemen ZF Friedrichshafen.

Eerder deze week kondigde ING al twee wisselingen aan in de raad van bestuur. Zowel financieel directeur Patrick Flynn als risicodirecteur Wilfred Nagel houdt het voor gezien. Hun beoogde opvolgers zijn respectievelijk Koos Timmermans en Steven van Rijswijk. Topman Ralph Hamers gaat wel op voor een nieuwe termijn van vier jaar.

 

(ANP)