ING: Onzeker 2017 voor melkvee- en pluimveehouders
“Het perspectief is in 2017 voor akkerbouwers prima en voor ondernemers in de glastuinbouw, de vleesvarkens- en de zeugenhouderij goed”, aldus Henk van den Brink, ING sectoreconoom agrarisch. “Voor de pluimveehouders zijn de vooruitzichten onzeker vanwege de vogelgriep. Het nieuwe jaar is vanwege de opgelegde productiebeperkingen het meest uitdagend voor melkveehouders”.
Hoge melkprijs kan fosfaatreductie belemmeren
2017 wordt een spannend jaar voor de melkveehouderij. Een lager Europees aanbod en een opleving van de internationale vraag naar melk, kaas en boter zorgen momenteel voor hogere prijzen. In 2017 zullen mede vanwege de toegenomen concurrentie om de melkaanvoer de melkprijzen gemiddeld mogelijk ruim een derde hoger liggen dan begin 2016 en ruim 10% boven die in de periode 2011-2015. Voor de melkveehouders leidt dit tot bovengemiddelde rendementen, waardoor hoge productie juist aantrekkelijk is. De opgelegde fosfaatreductie kan dan in gevaar komen.
Akkerbouw en tuinbouw profiteren van sterke vraag
Akkerbouwers die aardappelen en uien verbouwen, kennen tot nu toe een goede prijsvorming. Het nieuwe exportseizoen kent eveneens een sterke start. Het uitvoervolume ligt 10% voor op dat van 2015/2016. Door de toenemende mondiale vraag is ook het langetermijnperspectief voor akkerbouwers goed. Voor de tuinbouwsector pakt de opleving van de consumptieve bestedingen in Europa momenteel goed uit. De sierteelt floreerde in 2016 met een exportgroei van ruim 3%. In 2017 vlakt de uitvoergroei licht af vanwege de hoge euro/pond koers.
Gematigd optimistisme over intensieve veehouderij
Na een gemiddeld jaar voor vleesvarkenshouders en een prima jaar voor zeugenhouders, is voor beiden voor 2017 het perspectief goed. De varkenscyclus zal naar verwachting pas richting 2018 weer tot een verslechtering van rendementen leiden. Voor houders van vlees- en legpluimvee zijn de vooruitzichten voor 2017 onzeker vanwege de recente uitbraak van vogelgriep.
Exportgroei zwakt af
De agrarische export groeit nog steeds, in tegenstelling tot de totale Nederlandse uitvoer. De groei van het exportvolume zal echter lager zijn dan in 2016. De eurokoers is minder gunstig, zeker tegenover het Britse pond. Van de agrarische uitvoer gaat 10% naar het Verenigd Koninkrijk. Vanwege de krimp van de melkveestapel zal bovendien de buitenlandse afzet van zuivelproducten dalen. De gunstige ontwikkeling van de prijzen van onder meer zuivel- en akkerbouwproducten compenseert de lagere volumegroei in agrarische sector enigszins.