ING: Omzet accountancybranche stijgt 1% in 2016

De omzet van de accountancybranche stijgt slechts beperkt in 2016. Dat is de verwachting van ING Economisch Bureau. Volgens de bank kan de accountancybranche rekenen op een omzetgroeit van zo’n 1%. De totale zakelijke dienstverlening groeit volgend jaar naar verwachting met zo’n 4%.

Met een volumegroei van 4% is de groei wel iets kleiner dan in 2015 (5%), maar wel hoger dan de verwachte economische groei van 2,5%. De vraag naar zakelijke diensten komt vooral uit het bedrijfsleven. De terughoudendheid van overheid en zorg bij de inhuur van externe dienstverleners blijft in 2016 bestaan.

De best presterende subsector binnen de zakelijke diensten is opnieuw de uitzendbranche. De flexmarkt gaat het vierde opeenvolgende jaar van omzetgroei tegemoet in 2016. De omzet stijgt naar verwachting met 8%. De doorgroeiende economie en het verdere herstel van de arbeidsmarkt blijven de vraag naar tijdelijk personeel stimuleren, maar de uitbreiding van het uitzenddeel in de flexibele schil zal naar verwachting in een lager tempo plaatsvinden.

Binnen de kennisintensieve dienstverlening bestaan qua groei flinke verschillen. Een aantal branches kampt door digitalisering met vraaguitval. De omzet van de accountancybranche bijvoorbeeld stijgt beperkt (+1% in 2016). Digitale dienstverleners en organisatieadviseurs profiteren daarentegen volop van de grotere bedrijvigheid. De consultancybranche vergroot de omzet in 2016 met een verwachte 7%. “Zakelijke dienstverleners kunnen niet stil zitten, ondanks de positieve ontwikkelingen.  Bedrijfs– en verdienmodellen komen ook onder druk door disruptie en daarom is actie nodig”, aldus Sasja Winters, sectormanager zakelijke dienstverlening van ING.
 
• ING: Ook in 2016 hoge groei zakelijke dienstverlening

Gerelateerde artikelen