‘ING kortwiekt bonussen vanwege megaschikking’
De bonuspot zal “aanzienlijk kleiner'' zijn dan over 2017, toen de bank nog ruim 403 miljoen euro verdeelde onder zijn medewerkers. Dat bevestigt een woordvoerder van ING tegen Het Financieele Dagblad.
Hoe groot de achteruitgang zal zijn wil hij tegen de krant niet zeggen. De bonussen die dit voorjaar worden uitgekeerd, worden berekend aan de hand van de prestaties van de bank in 2018. De grootste bank van Nederland heeft zijn personeel in een webcast op de hoogte gebracht. Of medewerkers nog op een bonus kunnen rekenen en hoe hoog die is, verschilt volgens de zegsman van de bank per persoon, maar bronnen binnen de bank rekenen er op dat “er voor de meeste mensen bijna niks overblijft''.
FNV Finance roept de Raad van Commissarissen van de ING op om vrijwillig een deel van hun inkomsten in te leveren als voorbeeld richting de ING-medewerkers. "Het is al erg genoeg dat dit medewerkers treffen die totaal niets met de controle op witwaspraktijken te maken hebben. Maar dat de Raad van Commissarissen van de ING, die toch heel sturend is geweest in het ING-witwasdossier, niet van plan is in te leveren, is stuitend", aldus Gerard van Hees van FNV Finance. De vakbond roept de Raad van Commissarissen op een symbolische daad te verrichten door vrijwillig een deel van hun inkomen in te leveren ten gunste van bijvoorbeeld de ING Foundation, waarmee goeden doelen worden ondersteund. Van Hees: "Hans Wijers, laat zien dat je je verantwoordelijkheid neemt als voorzitter en stel een symbolische daad. En roep je commissieleden op om jouw voorbeeld te volgen."
Hans Weijers, de voorzitter van de Raad van Commissarissen van ING, ontvangt meer dan een ton euro op jaarbasis voor deze ‘bijbaan’. In totaal schat de vakbond de vergoeding van de hele raad – die bestaat uit 9 deelnemers – rond de 1 miljoen euro op jaarbasis.