Informatiebeschikking voor all-you-can-eat sushirestaurant

Onlangs oordeelde Gerechtshof Den Bosch dat de Inspecteur van de Belastingdienst terecht een informatiebeschikking heeft afgegeven aan een sushirestaurant, maar dat de beschikking geen betrekking heeft op de voor het jaar 2013 op te leggen aanslag vpb.

Belanghebbende exploiteert vanaf 30 juni 2012 een all-you-can-eat sushirestaurant. Naar aanleiding van een boekenonderzoek stelt de Inspecteur dat belanghebbende zich niet heeft gehouden aan de administratie- en bewaarplicht, zoals verwoord in artikel 52 AWR. Dientengevolge heeft de Inspecteur een informatiebeschikking afgegeven. In de informatiebeschikking staat vermeld dat deze betrekking heeft op de vennootschapsbelasting over het jaar 2012, loonheffingen over de jaren 2012 en 2013 en omzetbelasting over de periode 1 januari 2012 tot en met 31 december 2013.

In afwijking van hetgeen de Inspecteur betoogt, is de informatiebeschikking volgens Hof Den Bosch niet ter zake van de voor het jaar 2013 op te leggen aanslag vpb afgegeven en heeft de Inspecteur onvoldoende ter onderbouwing van zijn andersluidende stelling in het geding gebracht.

Dientengevolge vernietigt het Hof de uitspraak van Rechtbank Zeeland-West-Brabant, voor zover in deze uitspraak ervan uitgegaan wordt dat aan belanghebbende ter zake van de voor het jaar 2013 op te leggen aanslag vpb terecht een informatiebeschikking is afgegeven.

De gebreken in de administratie en het niet bewaren van de administratie zijn volgens het Hof van zodanig gewicht dat ter zake van de overige op te leggen aanslagen terecht een informatiebeschikking is gegeven. Volgens het Hof zijn de gebreken in de administratie van dien aard dat belanghebbende deze gebreken niet alsnog kan herstellen. Om deze reden stelt het Hof geen nieuwe termijn vast waarin belanghebbende kan voldoen aan de in de informatiebeschikking bedoelde verplichtingen.

(Bron: Fiscanet)

Gerelateerde artikelen