Informatiebeschikking vernietigd wegens strijd met evenredigheidsbeginsel

Rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft een door de Inspecteur aan een trustkantoor opgelegde informatiebeschikking vernietigd wegens strijd met het evenredigheidsbeginsel.

Belanghebbende, opgericht volgens het recht van de Nederlandse Antillen en statutair gevestigd op Curaçao, treedt op als trustkantoor. De Inspecteur heeft een aantal derdenonderzoeken naar het trustkantoor ingesteld. Naar aanleiding van de bevindingen uit deze derdenonderzoeken heeft de Inspecteur het trustkantoor bij brief van 27 augustus 2015 verzocht haar volledige administratie over de jaren 2010 tot dan te overleggen wegens mogelijke belastingplicht in Nederland. Omdat niet aan het informatieverzoek werd voldaan, heeft de Inspecteur ten aanzien van het trustkantoor een informatiebeschikking genomen. In geschil is of dat terecht is gebeurd.

Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat de Inspecteur weliswaar aanleiding had tot het stellen van vragen maar dat het in deze fase van het onderzoek, waarbij het gaat op de beoordeling of belanghebbende belastingplichtige is in Nederland, onevenredig is om de volledige administratie op te vragen. De informatiebeschikking wordt daarom wegens strijd met het evenredigheidsbeginsel vernietigd.

Voor een partiële vernietiging van de informatiebeschikking (vgl. HR 10 februari 2017, ECLI:NL:HR:2017:130) is hier geen aanleiding, nu de informatiebeschikking één verzoek – namelijk inzageverlening in de gehele administratie – betreft.

 

(Bron: Fiscanet)

Gerelateerde artikelen