Inflatie eurozone blijft in september net onder 10 procent
Het Europese statistiekbureau Eurostat meldde op basis van definitieve cijfers dat het leven in het eurogebied vorige maand gemiddeld 9,9 procent duurder is geworden dan een jaar geleden. Eerder werd voor september een inflatiecijfer van exact 10 procent gemeld. In augustus bedroeg de inflatie nog 9,1 procent.
Ondanks de lichte bijstelling is de inflatie daarmee opgelopen tot een nieuw record. De inflatie is al tijden erg hoog doordat de prijzen voor gas en elektriciteit sterk zijn gestegen. Maar die hogere kosten voor energie werken ook steeds harder door in de voedselprijzen.
De inflatie in Nederland is beduidend hoger dan het gemiddelde in de eurozone. De Nederlandse inflatie kwam volgens de Europese meetmethode in september uit op 17,1 procent op jaarbasis, zoals eerder bij de voorlopige cijfers al werd gemeld. Dat is het hoogste cijfer ooit gemeten in Nederland. Estland kent met 24,1 procent het hoogste inflatiecijfer van de eurolanden. Frankrijk heeft met 6,2 procent de laagste inflatie.
De inflatie in de eurozone heeft mogelijk ook zijn piek nog niet bereikt. President Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB) verklaarde eerder deze maand dat het lastig te voorspellen is of het algehele prijspeil nog verder gaat oplopen of niet. Lagarde benadrukte daarbij wel dat de inflatie nu al "ongewenst hoog" is en dat de ECB vastberaden is om deze terug te brengen tot de doelstelling van twee procent.
De ECB is dit jaar begonnen met het verhogen van de rentetarieven om de inflatie mee te bestrijden. Bij de afgelopen rentevergadering was zelfs sprake van een verhoging met driekwart procentpunt. Voor oktober wordt alom weer op een stevige rentestap gerekend.