Bezorgdheid Duitse economie door afzwakkende cijfers

Industriële productie op laagste niveau sinds zes maanden.

In juni meldt het Duitse federale statistiekbureau Destatis dat de industriële productie van Duitsland voor de tweede maand op rij is gedaald, waarbij het niveau 1,5 procent lager lag dan in mei. Deze afzwakkende cijfers veroorzaken bezorgdheid over de mogelijkheid dat de grootste economie van Europa en de belangrijkste handelspartner voor Nederland op weg is naar een recessie.

Factoren die bijdragen aan de teruggang

Duitsland ondervindt momenteel diverse uitdagingen die bijdragen aan de verminderde industriële productie. Zo heeft het te maken met de trager dan verwachte economische heropleving in China, arbeidstekorten en de aanhoudende gevolgen van de energiecrisis. Bovendien ervaart de rest van Europa ook een vertraging in de economische groei, wat druk uitoefent op de uitgaven bij Duitse bedrijven. Frankrijk en Spanje vertonen ook dalende productiecijfers, terwijl alleen Italië een stijging laat zien, voornamelijk als gevolg van de autoproductie in het land.

Onverwachte bestellingen bieden enige hoop

Eerder werd bekend dat Duitse fabrieken onverwacht veel bestellingen hebben ontvangen. Hoewel dit op het eerste gezicht een teken zou kunnen zijn van economische stabilisatie, wordt deze ontwikkeling voornamelijk toegeschreven aan een rebound na een grote daling in maart. Ralph Wiechers, hoofdeconoom van de industriële lobbygroep VDMA, heeft verklaard dat een werkelijke ommekeer nog niet in zicht is en er dus nog steeds uitdagingen zijn voor de Duitse economie.

(ANP)