Industrie voelt afkoeling Duitse economie

De omzet in de Nederlandse industrie is in het tweede kwartaal maar liefst 5 procent gedaald.

Ook in het tweede kwartaal heeft de Nederandse industrie een omzetdaling moeten slikken. Vergeleken met het tweede kwartaal van vorig jaar hebben producenten 4,9 procent minder omgezet, meldt het CBS vandaag. In Nederland zetten producenten in het tweede kwartaal 1,0 procent minder om dan een jaar eerder. De buitenlandse omzet van industriële producenten lag 7,1 procent lager. De afzetprijzen in de industrie stegen voor het elfde kwartaal op rij, in het tweede kwartaal van 2019 met 1,9 procent ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar.

Volgens het CBS voelt Nederland de afkoeling van de Duitse economie. Daarnaast wordt een tekort aan personeel door veel bedrijven als belemmering ervaren. Er werden tevens minder goederen van Nederlandse makelij geëxporteerd. Deskundigen in Duitsland vrezen zelfs een recessie, terwijl de economische vooruitzichten wereldwijd steeds minder rooskleurig worden. De Duitsers gaan vanwege hun nauwe handelsrelatie met China gebukt onder de handelsoorlog. Verder heeft de Duitse auto-industrie het moeilijk door de grote overgang naar elektrische mobiliteit. Het CBS haalt daarnaast de olieprijzen aan. Die waren lager dan in de vergelijkbare periode vorig jaar. Mede hierdoor hebben bijvoorbeeld Nederlandse raffinaderijen en chemieproducenten hun opbrengsten flink zien teruglopen.

Bedrijven blijven moeite hebben met het aantrekken van voldoende geschikt personeel. Dit blijkt onder meer uit het aantal openstaande vacatures. Aan het eind van het tweede kwartaal stonden in de industrie bijna 24.000 vacatures open, het hoogste aantal in elf jaar tijd. Het producentenvertrouwen is  wel nog positief is. Dat betekent dat veel ondernemers in de industrie tevreden zijn over de hoeveelheid orders die ze binnenkrijgen.
[avg-advertorial slug=”verstevig-groei-waarborg-continuiteit-en-voorkom-verrassingen”]
(bron: CBS)