In EU geen minimumtarief van 10% voor belasting op royalty’s en rente

Er komt geen Europees minimumtarief van 10% voor belasting op royalty’s en rente. Voor dit voorstel bestaat onvoldoende steun onder de lidstaten.

Dit zegt staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën in antwoord op vragen van Tweede Kamerlid Arnold Merkies (SP).

De staatssceretaris laat weten dat er binnen de EU op ambtelijk niveau al geruime tijd gesproken wordt over aanpassing van de Interest- en royaltyrichtlijn. Het is onder meer de bedoeling dat in de richtlijn een algemene antimisbruikbepaling wordt opgenomen.

Wiebes: “Bij de bespreking van de wijzigingen in de Interest- en royaltyrichtlijn in Raadsverband is door verschillende lidstaten voorgesteld om uitkeringen van interest of royalty's die ontstaan in een lidstaat en die normalerwijze onder de richtlijn moeten worden vrijgesteld van alle belastingen in die bronstaat, wel te belasten wanneer deze uitkeringen niet tegen een minimum effectief belastingtarief worden belast in de lidstaat waarnaar de uitkering wordt gedaan. Nederland heeft zich er als voorzitter van de Raad voor ingezet om een akkoord te bereiken over de wijziging van de Interest- en royaltyrichtlijn. Daarbij is inderdaad in het kader van een compromisvoorstel een minimum effectief belastingtarief van 10 procent opgenomen. Hiervoor bleek echter onvoldoende steun te bestaan onder de lidstaten. Het compromisvoorstel is dus van tafel gegaan. Voor aanpassing van de richtlijn is immers unanimiteit vereist.”

Gerelateerde artikelen