In België wonende dga NL BV belastingplichtig in Nederland

Onlangs oordeelde rechtbank Zeeland-West-Brabant dat de Nederlandse fiscus belasting mag heffen over het inkomen van een in België wonende dga van een Nederlands bedrijf.

De dga woont in Antwerpen en houdt alle aandelen in een in Nederland gevestigde BV. De BV heeft in de jaren 2007 tot en met 2009 salaris aan de dga uitbetaald. Vaststaat dat de dga zowel in Nederland als in België werkzaamheden heeft verricht. De dga heeft in de onderhavige jaren geen aangiften IB/PVV ingediend, hetgeen op basis van artikel 27e van de AWR leidt tot omkering en verzwaring van de bewijslast.

Volgens de rechter heeft de dga niet aangetoond dat de uitspraken op bezwaar onjuist zijn. De inspecteur kon op basis van nationale wetgeving en het Belastingverdrag tussen België en Nederland er in alle redelijkheid vanuit gaan dat de betalingen door de BV betrekking hadden op uitoefening van de dienstbetrekking voor de BV in Nederland. Dit temeer nu de dga niets heeft aangedragen waaruit zou blijken waar de dienstbetrekking feitelijk is uitgeoefend. Dit rechtvaardigt eveneens de heffing van premies volksverzekeringen.

Gerelateerde artikelen