In Belastingplan twee maatregelen over toeslagen
Toeslagen zoals zorgtoeslag moeten binnen 5 jaar definitief zijn vastgesteld
Wie een voorschot ontvangt van bijvoorbeeld zorgtoeslag of huurtoeslag voor een bepaald jaar, moet binnen 5 jaar duidelijkheid hebben over het uiteindelijke recht op toeslag voor dat jaar. De Belastingdienst moet de toeslag binnen die termijn definitief toekennen en verrekenen met betaalde voorschotten. Als dat niet lukt dan kan de verrekening niet meer leiden tot een terugbetaling.
Men ontvangt eerst een voorschot op de zorgtoeslag, huurtoeslag, kindgebonden budget of kinderopvangtoeslag. Dit gebeurt op basis van onder meer de geschatte inkomsten of vermogen. Bij huurtoeslag telt het geschatte inkomen van de eventuele partner of medebewoner ook mee. De Belastingdienst stelt pas na afloop van het toeslagjaar het definitieve recht op toeslag vast. Dit gebeurt als alle grondslagen voor het recht op een toeslag zijn vastgesteld. Het werkelijke inkomen in dat jaar is daar een onderdeel van.
De zogenoemde fatale termijn wordt opgenomen in de Algemene wet inkomensafhankelijke regelingen (Awir). Dit is naar aanleiding van een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In deze wet ontbrak een fatale termijn waarbinnen de toeslagen definitief moeten worden vastgesteld.
Alleen bij uitzondering een voorschot op een toeslag bij fraude in verleden
Heeft een aanvrager van een toeslag (of zijn partner) in het verleden gefraudeerd? En daarvoor een vergrijpboete gekregen van de Belastingdienst? Dan krijgt hij in 2017 in principe geen voorschot op een toeslag. Hij kan wel een toeslag krijgen. Dit kan alleen als na afloop van het toeslagjaar is vastgesteld dat hij daar daadwerkelijk recht op heeft. Alleen in bepaalde gevallen kan daar een uitzondering op worden gemaakt en een voorschot worden verleend.
Heeft iemand of diens partner (of huisgenoot) in het verleden gefraudeerd met toeslagen of voorlopige teruggaven inkomstenbelasting? Dan komt die persoon niet in aanmerking voor een voorschot op de toeslag. De Wet aanpak fraude toeslagen en fiscaliteit wordt aangepast. Voor bepaalde gevallen wordt het toch mogelijk om een voorschot te verlenen. Dit is om schrijnende situaties te voorkomen.