In 2016 voor 4,6 miljard aan verdachte transacties gemeld
Van de 417.000 gemelde betalingen, ruim een verdubbeling ten opzichte van 2015, bleven uiteindelijk meer dan 53.000 transacties over die verdacht zijn verklaard. Ruim 6500 dossiers zijn overgedragen aan de opsporings- en inlichtingdiensten. Dat is een stijging van ruim 30 procent, meldt de waakhond over integer financieel verkeer FIU-Nederland woensdag in het jaarverslag.
De flinke toename kan volgens de Financial Intelligence Unit mede zijn veroorzaakt door een groter bewustzijn bij instellingen die verplicht zijn ongebruikelijke transacties te melden, zoals banken, handelaren, casino's en geldkantoren.
Volgens Hennie Verbeek-Kusters, hoofd van FIU-Nederland, zijn toezichthouders alerter en gaan zij risicogericht te werk. “Onze ervaring is dat meldende instellingen hun verantwoordelijkheid zeer serieus nemen'', schrijft ze in het jaarverslag. De meldplichtigen staan open voor actieve samenwerking en helpen bij het zoeken naar nieuwe indicaties voor ongebruikelijke transacties.
Bij 4494 transacties werden vorig jaar banden met terrorisme vermoed. Daarvan zijn 623 dossiers overgedragen aan opsporingsinstanties.
Een nadere analyse wijst uit dat de onderzochte dossiers verband houden met witwassen (36 procent), gevolgd door financiering van terrorisme (20 procent) en fraude (17 procent).
FIU-Nederland werkt samen met zusterorganisaties in het buitenland om zo witwassen of netwerken die banden onderhouden met terroristen beter in kaart te brengen. Zo zijn vorig jaar bankrekeningen bevroren van personen die op de nationale sanctielijst staan.
(ANP)