‘In 10 jaar is MKB-accountancy volledig geautomatiseerd’

Digitalisering is ook in de accountancy al een aantal jaren gaande. Dit heeft voor de accountant het gevolg dat er werkzaamheden vervallen die soms een aanzienlijk deel van de omzet vormen.

Maar deze transitie biedt ook juist nieuwe kansen en werkzaamheden. Zo kunnen accountants meer ondernemers bedienen in dezelfde tijd, of zich meer richten op advisering van de ondernemer. Accountants kunnen met de ondernemer mee gaan denken – bijvoorbeeld over verdere groei.

Veel accountantskantoren zien de kansen die digitalisering te bieden heeft. Drukte op kantoor of de noodzaak tot het omscholen van medewerkers, staan de adoptie van digitalisering echter nog vaak in de weg. Zodra die huidige mindset doorbroken wordt, kan de adoptie toch snel verlopen.

Wij verwachten dat over tien jaar de MKB-accountancy volledig is geautomatiseerd en de meest geschikte pakketten op elkaar aansluiten. Met een pakket als WeFact lopen wij vooruit op die ontwikkeling. Het pakket vereist geen cursus of handleiding, zowel de ondernemer als de accountant kunnen er direct mee aan de slag.

Iedere ondernemer kan zonder boekhoudkennis foutloos factureren, en accountants zijn geen tijd meer kwijt met inboeken of het uitvoeren van correcties. Ook kunnen zij frequenter de boekhouding bijwerken, waardoor piekmomenten in het jaar worden vermeden.

Door deze ontwikkeling krijgen accountants meer tijd voor advisering en kunnen ondernemers meer doen waar ze het beste in zijn: ondernemen. Daar wordt de ondernemer blij van. En voor een accountant is er niets fijner dan werken met een vrolijke ondernemer.

Deze partnerbijdrage werd geschreven door Nicole Cornelis, Accountmanager bij WeFact. WeFact is een van de exposanten op de Accountancy Expo 2017.

 

Gerelateerde artikelen