Imtech schikt met Belgische beleggers over schade boekhoudschandaal

Installateursbedrijf Imtech meldt dat het een schikking heeft getroffen met de Belgische beleggersclub Deminor over de schade die aandeelhouders hebben geleden door het boekhoudschandaal uit 2013. Financiële details werden niet vermeld.

Met de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) werd eerder al een akkoord bereikt. Volgens topman Gerard van de Aast is de schikking met Deminor daarmee in lijn. Deminor adviseert de beleggers om akkoord te gaan met de getroffen regeling met Imtech.

Gerard van de Aast van Imtech maakt op 1 januari plaats voor medebestuurder Paul van Gelder. Ook financieel directeur Hans Turkesteen verlaat in april volgend jaar vervroegd het nog altijd flink verlieslatende bedrijf. De eveneens aftredende president-commissaris Kees van Lede liet weten het besluit van de twee bestuurders te respecteren. Hij benadrukte dat Van de Aast en Turkesteen de onderneming door een buitengewoon lastige en intensieve periode loodsen.

Beide bestuurders traden begin 2013 aan bij Imtech, kort nadat een groot boekhoudschandaal aan het licht was gekomen. De afgelopen jaren stonden dan ook in het teken van het oplossen van de juridische en financiële problemen die daarmee gepaard gingen, en in herstel van de winstgevendheid. Nu dat proces bijna is afgerond en het bedrijf weer op zoek gaat naar groei, nadert volgens Van de Aast een ‘natuurlijk moment’ voor nieuw leiderschap. De scheidende topman is wel bereid als commissaris bij Imtech betrokken te blijven.

In het eerste kwartaal van 2015 schreef Imtech opnieuw rode cijfers. Wel was het nettoverlies met 49 miljoen euro fors kleiner dan een jaar eerder (77 miljoen euro). Het operationeel resultaat voor rente, belastingen en afschrijvingen (ebitda) was net als een jaar eerder 11 miljoen euro negatief. Imtech gaat er nog altijd vanuit dat dit resultaat over heel 2015 positief zal uitvallen. De omzet nam met 11 procent af tot 873 miljoen euro. Imtech kon orders bijschrijven ter waarde van 912 miljoen euro, tegen ruim 1 miljard euro in het eerste kwartaal van 2014. Ondanks de daling sprak het bedrijf van een ‘bevredigend’ orderniveau. Punt van zorg is de nog altijd te marges die op projecten worden behaald. ‘Dat heeft onze onverkorte aandacht’, zei Van de Aast.

 

 

(AFN)

Gerelateerde artikelen