‘Te veel onzekerheden Imtech bij continuiteitsverklaring’

Hadden de accountants in de jaarrekening van 2012 hun oordeel over de continuïteit van Imtech moeten onthouden?

Zaaknummers: 19/1108 en 19/1109 en 19/1110

Lees hier het verslag van de eerste dag. 

Op de tweede en afsluitende dag van de grote, tweede tuchtzaak rondom het dossier Imtech richtten de curatoren nog eenmaal hun pijlen op de accountants van KPMG. Met grootschalige fraude bij de divisies in Polen en Duitsland net ontdekt werkten de beste experts van KPMG aan de herziening van de cijfers voor de jaarrekening 2012. Hadden ze hun oordeel over de continuïteitsveronderstelling van het concern moeten onthouden? Of bleek uit die jaarrekening evident dat Imtech in zwaar weer verkeerde en proberen de curatoren de tuchtrechter op een dwaalspoor te zetten?

Continuïteit
Eind januari 2013 was de controle over 2012 bijna afgerond tot in februari Imtech de problemen bij het dochterbedrijf in Polen naar buiten bracht. Er moest op dat moment 100 miljoen euro afgeboekt worden, een forensisch onderzoek was gestart naar wat er daar was misgegaan en de presentatie van de jaarrekening 2012 werd tot nader order uitgesteld. Nog diezelfde maand bleek de 100 miljoen aan afboekingen al tot 150 miljoen euro te zijn opgelopen en werd eveneens een groot probleem in Duitsland ontdekt. Ook daar moest eenzelfde astronomisch bedrag afgeboekt worden. In deze hectiek werkte het team van KPMG koortsachtig aan de jaarrekening. Had het daarbij voldoende oog voor de continuïteit van Imtech dat op dat moment ook op het spel stond?

De controle-informatie die de curatoren verkregen zat vol onzekerheden, zei advocaat René van de Klift namens de curatoren. Royal Imtech had inmiddels een nieuw management dat in drie maanden tijd haar financiële prognoses maar liefst vijf keer bijstelde. ,,De hoofdaccountant en zijn collega hadden moeten vaststellen dat het bestuur geen prognoses kon opstellen. Ze hadden moeten evalueren in hoeverre de plannen van het management het hoofd konden bieden aan de geconstateerde problemen.'' Zeer onzeker was of de verwachtingen konden worden gerealiseerd. ,,De fine fleur van KPMG kan dan wel zijn ingeschakeld, maar ze zijn toch op belangrijke punten tekortgeschoten.''

Verbazing
Juist deze klacht verbaasde de accountants van KPMG. Ernstige onzekerheden omtrent de continuïteit zijn expliciet genoemd in de jaarrekening, zei advocaat Simone Hoogeveen. Die continuïteit hing af van een geslaagde aandelenemissie van 500 miljoen euro, het halen van convenanten met banken dat de afboekingen niet boven de 375 miljoen euro zouden komen en de opties die Imtech had om, mochten die convenanten toch doorbroken worden, de financieringsbehoefte terug te dringen. Die aandelenemissie slaagde, de convenanten zijn gehaald, de ICT-divisie werd voor een bedrag van 255 miljoen euro verkocht en het werkkapitaal is in 2013 teruggebracht met 116 miljoen euro. Volgens de hoofdaccountant was de jaarrekening op dit onderdeel helder. ,,De curatoren hebben goed begrepen welke onzekerheden er waren en die boodschap moest overgebracht worden aan de lezer van de jaarrekening. Klip en klaar dus.'' Toch werd het de leden van de Accountantskamer na vragen niet helemaal duidelijk welke controlewerkzaamheden de hoofdaccountant op dit punt nou precies had gedaan.

De hoofdaccountant sprak in zijn laatste woord over een tuchtklacht vol loze verdachtmakingen, bedoeld om de beklaagden en KPMG in diskrediet te brengen en om de Accountantskamer op een dwaalspoor te zetten. ,,Wat curatoren dus zeggen is dat niet alleen ik er niets van zou hebben gebakken, maar ook dat al die andere ervaren partners, managers/accountants en specialisten, de afdeling vaktechniek en het fraudepanel er niets van hebben begrepen. Ook de ervaren OKB-er zou er niets van hebben begrepen. Dat is totaal van de zotte. En daar blijft het niet bij. De tuchtklachten tegen de opvolgers staan al in de steigers.''

De curatoren verwijten naast de twee accountants ook de twee OKB-ers dat ze hun werk niet goed gedaan hebben. De Accountantskamer hoopt in alle zaken nog dit jaar uitspraak te doen.                                                                                

Gerelateerde artikelen