Implementatietraject CSDDD

CSDDD regelgeving

Op 5 juli jl. is de CSDDD gepubliceerd in het EU Publicatieblad. Twintig dagen na deze publicatie treedt de richtlijn formeel in werking en hebben lidstaten 2 jaar de tijd voor de implementatie in nationale wetgeving. Uiterlijk 26 juli 2026 moet de richtlijn dus geïmplementeerd zijn. De minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp is verantwoordelijk voor de tijdige implementatie van de richtlijn. De voorbereidingen voor de implementatie zijn al begonnen, hieronder uitleg wat de volgende stappen zijn.

  • CSDDD gepubliceerd, treedt over 20 dagen in werking.
  • Minister Buitenlandse Handel start implementatie, deadline 26 juli 2026.
  • Concept wet CSDDD openbaar in laatste kwartaal 2024.

Voor de implementatie van de CSDDD zullen de gebruikelijke procedures voor wetstrajecten doorlopen worden. De komende maanden staat het implementatietraject grofweg in het teken van het schrijven van de conceptwet. Hierbij wordt nauw samengewerkt met andere ministeries, worden belanghebbenden (o.a. (koepelorganisaties van) het bedrijfsleven, brancheverenigingen, vakbonden en NGO’s) breed geconsulteerd, en worden de verwachte effecten van de richtlijn in kaart gebracht aan de hand van verschillende kwaliteitstoetsen. Daarnaast zijn er gesprekken met de beoogd toezichthouder, de Autoriteit Consument en Markt (ACM). [Artikel gaat verder na de volgende alinea]


Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.


Reacties op voorstellen

Naar verwachting wordt het concept wetsvoorstel in het laatste kwartaal van 2024 openbaar gemaakt via een internetconsultatie, zodat burgers, bedrijven, instellingen en andere belanghebbenden een reactie kunnen geven op het voorstel. Hierna wordt het voorstel besproken in de Ministerraad en aangeboden aan de Raad van State voor advies. Na behandeling van het wetsvoorstel in de Tweede Kamer en Eerste Kamer wordt de wet bekrachtigd door de Koning en bekendgemaakt in het Staatsblad. Daarna treedt de wet in werking.

De Tweede Kamer wordt via kamerbrieven regelmatig over de voortgang van de implementatie geïnformeerd.

Stappen voor bedrijven:

  1. Gap-analyse: Vergelijk uw huidige situatie met de vereisten van de CSDDD. Welke duurzaamheidsinformatie heeft u al en is het beleid dienovereenkomstig geïmplementeerd?
  2. Value chain in kaart brengen: Werk samen met belanghebbenden om uw value chain te identificeren en de relevante onderwerpen te bepalen.
  3. Ontwikkel een mensenrechten- en milieubeleid: Bestudeer bedrijven in dezelfde sector en vergelijk hun waardeketens om potentiële risico’s op schendingen van mensenrechten en het milieu te identificeren.
  4. Internetconsultatie: Verwacht het concept wetsvoorstel in het laatste kwartaal van 2024. Burgers, bedrijven en instellingen kunnen dan reageren op het voorstel.
  5. Ministerraad en Raad van State: Na behandeling in de Tweede Kamer en Eerste Kamer wordt de wet bekrachtigd en bekendgemaakt in het Staatsblad.
  6. Voortgangsrapportage: De Tweede Kamer wordt regelmatig geïnformeerd via kamerbrieven.
Gerelateerde artikelen