Impact van de EU-ontbossingsrichtlijn op bedrijfsfinancieen

Hogere operationele- en ketenkosten door EU-richtlijn

Hoewel de exacte financiële impact van de EUDR op Europese bedrijven moeilijk te kwantificeren is, is het duidelijk dat de verordening impact op de financieen zal hebben. Bedrijven zullen moeten investeren in nieuwe systemen en processen, wat op korte termijn kan leiden tot hogere operationele kosten. Op de lange termijn kunnen bedrijven (die succesvol aan de EUDR voldoen) mogelijk profiteren van een verbeterde marktpositie en potentiële kostenbesparingen door efficiëntere en duurzamere praktijken. Daarnaast spelen ook risico’s op sancties en reputatieschade een rol.

  • Bedrijven moeten investeren in nieuwe systemen, wat leidt tot hogere kosten.
  • EUDR-compliance kan marktpositie verbeteren 
  • Niet-naleving van EUDR kan resulteren in boetes tot 4% omzet en reputatieschade

Kosten binnen bedrijven

De implementatie van de EUDR zal leiden tot verhoogde operationele kosten binnen bedrijven. Deze kosten omvatten:

1. Traceerbaarheidssystemen: Bedrijven moeten investeren in geavanceerde traceerbaarheidssystemen om de herkomst van hun producten te kunnen aantonen[3]. De kosten hiervoor kunnen oplopen tot miljoenen euro’s voor grote ondernemingen.

2. Due diligence: Volgens een website voor de houtindustrie zal het uitvoeren van uitgebreide due diligence-processen om te voldoen aan de EUDR-eisen, voor veel bedrijven extra personeel en middelen vereisen.

3. Administratieve lasten: De verhoogde rapportage- en documentatie-eisen zullen leiden tot hogere administratieve kosten, zo meldt de NVWA. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit wordt in Nederland aangwezen als controleur van de richtlijn. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Bent u financieel manager, business controller of heeft u te maken met (bedrijfs)financiering, financeprocessen en IT rondom finance en wilt u reageren op dit artikel of heeft u een visie op dossiers, issues en (praktische) zaken die relevant zijn, informeer dan de redactie middels redactie@sijthoffmedia.nl voor een mogelijke publicatie, blog, analyse of een interviewgesprek.

Kosten in de keten

Naast de hogere interne kosten, zal de EUDR ook leiden tot hogere kosten in de toeleveringsketens (die buiten het bedrijf liggen);

A. Prijsstijgingen: De kosten voor het voldoen aan de EUDR-eisen zullen waarschijnlijk worden doorberekend in de (eind)productprijzen en diensten.

B. Herstructurering van toeleveringsketens: Bedrijven moeten volgens adviesbureau van Buytendijk mogelijk ook hun toeleveringsketens proberen te bewegen tot herstructureringen, om te gaan voldoen aan de EUDR. Dit kan tot investeringen leiden in de keten welke een kostprijsopdrijvende werking hebben aan het einde van de keten. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Beperking van markttoegang of verbeterde concurrentiepositie?

De EUDR kan dus negatieve effecten hebben op de concurrentiepositie van Europese bedrijven. Daar staat tegenover dat er ook voordelen zijn. Bedrijven die al voldoen aan de richtlijn, kunnen namelijk een concurrentievoordeel behalen en nieuwe marktkansen benutten. Zo kunnen zij ondernemers –die vertrekken bij bedrijven niet voldoen aan de richtlijneisen– ‘binnen halen’.

Daarnaast wijzen experts op de mogelijkheid van samenklontering in de markt middels overnames en fusies. Verwacht wordt dat kleinere ondernemingen moeite zullen hebben om aan de EUDR-eisen te voldoen vanwege de hoge implementatiekosten, wat kan leiden tot marktconsolidatie.

Een andere ontwikkelingen die in gang wordt gezet door de EUDR, is dat bedrijven worden aangezet om investeringen te doen in de ontwikkeling van duurzame technologieën en praktijken, die ontbossing tegengaan.

Potentiële boetes, sancties en risico’s

Bovenop de genoemde impact op de bedrijfsfinancieen, kan het niet-naleven van de EUDR resulteren in risico’s vanwege sancties. Boetes kunnen namelijk oplopen tot 4% van de totale jaaromzet van een bedrijf in de EU. In het geval deze boete lager is dan het economisch voordeel van de overtreding, kan de boete verder worden verhoogd. Bedrijven die voldoen aan de EUDR kunnen hun reputatie verbeteren en mogelijk een groter marktaandeel veroveren.

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

Gerelateerde artikelen