Impact van belastingplan Harris op bedrijven in de VS

Gaat winstbelasting voor bedrijven in VS omhoog?

Kamala Harris, de Democratische presidentskandidaat voor de verkiezingen van 2024 wil onder meer een verhoging van de vennootschapsbelasting van 21% naar 28%. Daarnaast wil zij een belasting die de aankoop van eigen aandelen ontmoedigt en ook wil zij buitensporig hoge winsten vanwege crises, extra kunnen belasten. Uitvoering van haar voorstellen kan gevolgen hebben voor bedrijven in de VS.

  • Verhoging van de vennootschapsbelasting naar 28%.
  • Internationale concurrentiepositie mogelijk in gevaar.
  • Politieke haalbaarheid hangt af van Congres.

Het vennootschapsbelastingtarief werd in 2017 onder de Tax Cuts and Jobs Act van toenmalig president Trump verlaagd van 35% naar 21%,  ‘om de Amerikaanse concurrentiepositie te verbeteren en buitenlandse investeringen aan te trekken’. Harris’ voorstel wordt de belastingen voor bedrijven opnieuw verhoogd, zij het minder drastisch dan voorheen. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Bent u accountant of heeft u te maken met accountancy en heeft u een visie op dossiers, issues en (praktische) zaken die voor de sector relevant zijn, informeer dan de redactie voor een mogelijke publicatie, blog, analyse of een interviewgesprek.

Wat beoogt Harris?

Harris hoopt volgens de financiele website BusinessInsider.nl met haar voorstel, een balans te vinden tussen enerzijds haar progressieve belastinghervormingen en anderzijds het behouden van de concurrentiepositie van Amerikaanse bedrijven. De extra belastinginkomsten wil zij gebruiken voor investeringen in ondermeer gezondheidszorg, klimaatmaatregelen en infrastructuur. De Democratde spreekt van een ‘eerlijke bijdrage van bedrijven’, aldus de website Holland Gold. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.

Impact op bedrijven

De verhoging van het vennootschapsbelastingtarief naar 28% kan gevolgen hebben voor Amerikaanse bedrijven.

1. Winstgevendheid: De nettowinst van bedrijven in de VS zal worden beïnvloed door het hogere belastingtarief, wat mogelijk leidt tot minder dividenduitkeringen en lagere aandelenkoersen[3].

2. Internationale concurrentiepositie: Critici waarschuwen dat een belastingverhoging Amerikaanse bedrijven minder aantrekkelijk kan maken voor investeerders, waardoor de concurrentiepositie ten opzichte van de mondiale markt, kan verslechteren[3].

3. Investeringsklimaat: Bedrijven zouden terughoudender kunnen worden om te investeren in de Verenigde Staten, of ze zouden zelfs overwegen om activiteiten te verplaatsen naar landen met gunstigere fiscale omstandigheden.

4. Impact op sectoren: Sectoren zoals technologie en farmaceutica, die zwaar leunen op investeringen en innovatie, kunnen bovengemiddeld getroffen worden door de belastingverhogingen, wat negatieve gevolgen zou kunnen hebben voor de financieringsmogelijkheden, ontwikkeling en groei van bedrijven in deze sector.

Een rapport van de Nederlandse ambassade in de VS uit 2019 vermeldt dat er meer dan 1.800 Nederlandse bedrijven actief zijn in de Verenigde Staten. Dit omvat niet alleen bedrijven met dochterondernemingen, maar ook bedrijven met andere vormen van aanwezigheid, zoals joint ventures en partnerships.

Reacties 

De reactie van het Amerikaanse bedrijfsleven op Harris’ plannen is gemengd. Sommige CEO’s zien kansen in Harris’ voorstel, gezien haar affiniteit met Silicon Valley. Ze erkennen het belang van een eerlijke belastingbijdrage en geloven dat dit kan helpen bij het herstellen van economische balans[1]. Echter, andere topmannen zijn terughoudender in hun beoordeling van de plannen en uiten zorgen over de gevolgen voor de bedrijfswinsten en de internationale concurrentiepositie van hun ondernemingen.

Politieke haalbaarheid

Overigens is het niet zeker of de plannen van de Democratische kandidaat gerealiseerd kunnen worden. Een verdeeld congres zou haar belastingplannen namelijk kunnen afzwakken of geheel blokkeren, wat kan leiden tot compromissen –waardoor de voorstellen er anders uit komen te zien.

Internationale implicaties

In een bredere internationale context moeten Harris’ belastingvoorstellen worden gezien in het licht van recente afspraken tussen OESO-landen, die een wereldwijd minimumtarief van 15% voor multinationals hebben vastgesteld. Harris’ voorgestelde 28% tarief gaat hier bovenuit, wat de vraag oproept hoe dit zich zal verhouden tot landen die hun winstbelasting op het OESO-minimum van 15% zullen vastleggen. Experts wijzen er op dat sommige sectoren in de Amerikaanse economie belastingtarieven gevoelig zijn voor belastingen.

Economische impact

Economen zijn ook verdeeld over de mogelijke economische impact van Harris’ belastingplannen. Sommige deskundigen vrezen dat een belastingverhoging de economische groei zal remmen doordat bedrijven minder geneigd zullen zijn om te investeren. Daarnaast kunnen bedrijven hun personeelsbestand verkleinen om kosten te drukken, wat negatieve gevolgen zou hebben voor de werkgelegenheid. Innoveren zou ook ontmoedigd kunnen worden middels een hogere winstbelasting, vooral in kapitaalintensieve sectoren zoals technologie en farmaceutica, die afhankelijk zijn van hoge R&D-uitgaven.

Overige belastingen

Naast de verhoging van de vennootschapsbelasting overweegt Harris ook andere fiscale maatregelen:

1. Minimumbelasting voor grote bedrijven: Een effectief minimumtarief moet ervoor zorgen dat grote bedrijven niet door middel van aftrekposten en fiscale constructies nauwelijks belasting betalen.

2. Belasting op aandeleninkoop: Harris overweegt een belasting op de inkoop van eigen aandelen door bedrijven, om zo kortetermijnwinsten voor aandeelhouders te beperken en langetermijninvesteringen te bevorderen.

3. Belasting op overwinst: Dit voorstel richt zich specifiek op bedrijven die uitzonderlijk hoge winsten behalen, vooral in tijden van crises. Het idee is om deze ‘overwinsten’ zwaarder te belasten om zo een eerlijker speelveld te creëren.

Goed adviseren betekent uw cliënten informeren over relevante informatie en evenementen. Attendeer de CFO’s uit uw netwerk daarom op Leadership in Finance Summit 2024. Op 7 november gaan 300 CFO’s, financieel directeuren en corporate controllers met experts in gesprek over hoe AI de rol van finance leaders herdefinieert.

Gerelateerde artikelen