‘Impact faillissementen steeds groter’

Kredietverzekeraar Euler Hermes spreekt van een onhoudbare situatie, gezien de stijgende rentes, de impact van de brexit en de handelsoorlog.

De totale omzet die verloren ging door grote faillissementen, bedrijven met een omzet van meer dan 50 miljoen euro, bedroeg vorig jaar wereldwijd 104 miljard euro en was in oktober al 106 miljard, aldus een rapport van Euler Hermes. De gevolgen voor banken, leveranciers en aandeelhouders zijn daarbij niet meegenomen.

De kredietverzekeraar benadrukt dat Europese en Amerikaanse bedrijven in stilte enorme schulden hebben opgebouwd. Tegen minimale rente zijn leningen in de markt gezet. Verder zijn alle schulden van bedrijven en overheden wereldwijd bij elkaar opgeteld momenteel hoger dan tien jaar geleden.

Johan Geeroms, hoofd Risk Underwriting van Euler Hermes Nederland: “Nu de scheuren in de economische groei steeds zichtbaarder worden, komt er een ijsberg op ons af waarvan we alleen het topje zien. Bedrijven die vlees op de botten hebben, kunnen de renteverhogingen aan. Ook bedrijven die hun leningen hebben aangewend voor krachtige investeringen in research en voor overnames die meteen bijdragen aan de groepswinst.”

[avg-advertorial slug=”wat-is-de-waarde-van-een-bedrijf”]

Geeroms: “Er is echter ook een aanzienlijk aantal bedrijven dat geld geleend heeft om dividend uit te betalen of schulden af te dekken. Daarvan gaat een flink deel het erg moeilijk krijgen. De tijd van goedkoop geld lenen verdwijnt nu snel uit zicht. Kredietvoorwaarden verslechteren. Het wordt komende jaren alleen maar duurder om nieuw geld te lenen. Dat zal vele zwakke grote bedrijven verder in de problemen brengen.”
Uit cijfers van Morgan Stanley blijkt dat Europese en Amerikaanse bedrijven voor 12.000 miljard euro aan obligaties hebben  uitstaan. “Door deze schuldposities is de balans van veel grote bedrijven verzwakt en is hun kredietwaardigheid sterk verslechterd”, stelt Geeroms. “Bedrijven die we als solide en degelijk beschouwen, zijn hun A-status kwijtgeraakt. Als straks de obligaties aflopen en we zitten met de economie in zwaar weer, kan meteen het voortbestaan van bedrijven op het spel komen te staan.”

Gerelateerde artikelen