IMF: Rente verlagen kan beter te laat dan te vroeg

Er gaat een streep door de verwachting dat rente al daalt in maart .

Het te vroeg verlagen van de rentes door centrale banken vormt een groter risico voor de wereldeconomie dan wanneer zij "iets" te laat zijn. Dat denkt topvrouw Kristalina Georgieva van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Volgens haar is het IMF in het verleden gedoken, op basis waarvan zij deze conclusie trekt. Wel merkt Georgieva daarbij op dat centrale banken de rentetarieven niet onnodig hoog moeten houden.

"Kijk naar de gegevens en handel op basis van de gegevens", zei Georgieva donderdag in gesprek met verslaggevers. De opmerkingen van de IMF-topvrouw komen een dag nadat de Amerikaanse Federal Reserve het rentetarief in de Verenigde Staten voor een vijfde keer ongemoeid heeft gelaten. Vorige week kwam de Europese Centrale Bank (ECB) al tot eenzelfde besluit.

Georgieva acht het verder niet waarschijnlijk dat de Fed bij de volgende rentevergadering in maart voldoende vertrouwen zal hebben de rente wel te verlagen. Op de financiële markten werd daar wel op gehoopt, maar de voorzitter van de Federal Reserve Jerome Powell zei woensdag dat hij dit "niet waarschijnlijk" acht. Hij had daarentegen wel vertrouwen dat de rente "op een bepaald moment" dit jaar naar beneden gaat.

Eerder zei ook ECB-president Christine Lagarde dat beleidsmakers er vertrouwen in hadden dat er renteverlagingen aan zaten te komen. Ze wilde echter geen specifieke datum noemen. Volgens Lagarde is een verlaging namelijk "data-afhankelijk, niet datumafhankelijk". Zo komen er volgens de Française de komende tijd nog veel nieuwe gegevens binnen die relevant zijn voor een volgend rentebesluit. (ANP)

 

 

Gerelateerde artikelen