Ik geloof niet in een eed

Accountants zijn druk met de vraag of ze er goed aan doen een eed af te leggen. Als advocaat heb ik daar wel een mening over. Ik geloof namelijk niet in een eed.

Ooit heb ik er zelf een af moeten leggen. Anders kan ik namelijk niet procederen. Deze heeft mij nooit geholpen noch in de weg gestaan bij mijn werkzaamheden.

U heeft de afgelopen jaren met mij gezien dat een aantal van mijn vakbroeders, het zijn dan toch overwegend mannen, die eed ook niet echt als een belemmering hebben beschouwd voor diverse vormen van tuchtrechtelijk verwijtbaar en zelfs strafbaar handelen. Dat gaat van klein bier tot serieuze fraude.

We hebben gezien dat alleen het doorhalen van de inschrijving de beroepsgroep hiervan heeft verlost. De eed zelf heeft hen kennelijk nergens van weerhouden. 

Ik geloof dan ook niet in een eed. Als je niet deugt, weerhoudt de eed je niet van wetsovertredingen. En als je wel deugt, dan gedraag je je ook zonder dat je daarvoor eerst twee vingers in de lucht hebt gestoken.

Het enige wat echt helpt is een goed functionerend tuchtrecht waar serieuze misdragingen worden afgestraft.  

[Natasja de Louwere is werkzaam bij VDB Advocaten Notarissen. Zij adviseert en begeleidt (landelijk) vrije beroepsuitoefenaren (zoals accountants en notarissen), op het terrein van het tuchtrecht en de civielrechtelijke aansprakelijkheid. Daarnaast is zij werkzaam bij Witlox Van den Boomen Accountants als compliance officer en houdt zij toezicht op de naleving van de beroepsreglementering.]

Gerelateerde artikelen