IIA: Weeffout in governanceplannen NBA voortgezet

Het Instituut van Internal Auditors (IIA) is kritisch over de voorgestelde herziening van het governancemodel van de NBA. Volgens IIA blijft een weeffout die is ontstaan bij de fusie van NIVRA en NOVAA tot de NBA bestaan. Ook zouden internal auditors ondervertegenwoordigd zijn in de nieuwe plannen.

Weeffout

IIA: “Bij de fusie tussen NIVRA en NOVAA is de huidige structuur opgezet. Daarbij werden internal auditors met een RA-titel en overheidsaccountants met een RA-titel onder één noemer gebracht, louter vanwege het feit dat ze – min of meer bij toeval – tot dezelfde contributiecategorie behoorden. Gezamenlijk werd hen één bestuurszetel gegund. Ondanks dat zowel internal auditors als overheidsaccountants in essentie werken vanuit een interne invalshoek, bedienen zij wezenlijk verschillende werkvelden en zijn de werkzaamheden slechts beperkt vergelijkbaar. Tot onze verbazing is deze weeffout voortgezet in de huidige voorstellen. Wij geven het NBA-bestuur dan ook in overweging dit in de nieuwe governance te herstellen, mede gezien het groeiende belang van de internal audit functie als ook het feit dat de Monitoring Commissie Corporate Governance de externe accountant en de internal auditor complementair aan elkaar acht.”

Interne accountants/Internal auditors ondervertegenwoordigd

IIA is ook van mening dat internal auditors voldoende relevant vertegenwoordigd moeten worden in het bestuur en meer plekken in de ledenraad dienen te hebben. IIA: “In de huidige voorstellen gaan rol en impact van de internal auditors, effectief gezien, naar vrijwel nihil. Dit is tegengesteld aan het groeiende belang van de internal audit functie zoals dat blijkt uit de herzieningsvoorstellen voor de Nederlandse Corporate Governance Code (‘externe accountant en internal auditor zijn complementair’), de Code Banken, de Code Verzekeraars, de Eumedion Speerpuntenbrief 2015, en diverse uitingen gedaan door de AFM, DNB en VEB. Voor de NBA-leden die internal auditor zijn en de RA-titel voeren, roept dit de vraag op of ze zich nog langer vertegenwoordigd achten door de NBA. Wij zijn van mening dat de internal auditors, binnen de NBA thans vertegenwoordigd via de LIO, een bestuursafvaardiging dienen te hebben.”

• Reactie IIA

Gerelateerde artikelen