IFFC wil extra inzet accountants bij opsporing fraude

Opsporing en vervolging van financieel misbruik duren veel te lang.

Er komen ongetwijfeld nog voorbeelden van klanten die in de coronacrisis omzet hebben gedrukt, met loonsommen hebben gespeeld of nepmedewerkers hebben opgevoerd. Dit om misbruik te maken van steunmaatregelen in de coronacrisis. Maar de tijd tussen signalering en vervolging van fraude duurt nu veel te lang.

Dat zegt Jethro Vrouwenfelder, bestuurslid van het IFFC (Institute For Financial Crime) en forensisch financieel onderzoeker bij Deloitte. Echt grote fraudezaken zijn nog niet aan het licht gekomen tijdens de coronacrisis, zegt hij. Maar de alertheid zorgt er volgens wel voor dat partijen veel meer de samenwerking gaan zoeken om financieel misbruik op te sporen.

 “In de accountancy denken we bijvoorbeeld actief mee met overheidspartijen over indicatoren die kunnen duiden op misbruik van steunmaatregelen. Daarmee dragen accountants in zekere zin bij aan de opsporing van misbruik.”

Vrouwenfelder pleit voor andere vormen van samenwerking fraude met steunmaatregelen te ontdekken. “Nu doet de accountant die iets ongewoons merkt bij de een jaarrekeningcontrole een Wwft-melding bij de Financial Intelligence Unit, de FIU. Uit alle meldingen die bij de FIU worden gedaan kunnen dan weer onderzoeken volgen door bijvoorbeeld de FIOD. Maar de gebeurtenissen die de accountant constateerde tijdens een jaarrekeningcontrole, is dan alweer gepasseerd. De periode tussen de daadwerkelijke misstand, het ontdekken daarvan en actie ondernemen vanuit de opsporing kan heel groot zijn. We moeten daarom nadenken over andere vormen van samenwerking om misstanden al in een vroeg stadium te ontdekken en te identificeren.”

“Bij overheidspartijen zie je de wil om samen met private partijen na te denken over manieren om zaken snel te detecteren. We hebben een gezamenlijke drijfveer: voorkomen dat uit de corona-maatregelen allerlei grote misstanden zijn voortgekomen.”

Vrouwenfelder noemt als voorbeeld uitkeringsinstituut UWV, dat zoekt naar manieren om financieel misbruik sneller te signaleren. “Het UWV zit goed op de gegevens, maar anderen zijn beter in het analyseren van deze gegevens op basis van bijvoorbeeld algoritmes. Als UWV verdachte gevallen deelt met accountants, kunnen die hierop alert zijn gedurende de controlewerkzaamheden.”