ICT en innovatie aandachtspunt voor accountants

Mkb’ers zijn tevreden over hun accountants, maar vinden dat zij fors terrein kunnen winnen op het gebied van ICT en innovatie. Cloudsoftware zou daarbij een oplossing kunnen zijn.

Uit de MKB Cloud Barometer 2014 blijkt dat ruim driekwart dit jaar niet zal overstappen naar een andere accountant. Slechts 4 procent van de mkb’ers zegt ontevreden te zijn over de huidige accountant. Daaruit kan worden geconcludeerd dat accountants het best goed doen. Toch blijkt dat er nog verschillende terreinen zijn waarop ze stappen moeten maken. Met name ICT, kennis en innovatie zijn vooralsnog onderbelicht.

Cloudsoftware

Circa 33 procent van de ondervraagde ondernemers geeft aan over te stappen naar een anders accountant indien die goedkoper is. Maar kosten zijn niet het enige waar ondernemers belang aan hechten. ICT en data-analyse werden namelijk aangewezen als de belangrijkste verbeterpunten. Eén derde van de accountants blijkt nog maar met cloudsoftware te werken, terwijl ze juist daarmee een slag kunnen slaan qua efficiency.

Specialistische kennis

Een ander terrein waarop winst kan worden geboekt, is kennis en innovatie. Zo liet Joël Wijngaarde, CTO bij Us Media aan De Ondernemer weten: “In mijn beleving zijn veel accountants niet zo bezig met de ontwikkeling van de markt en de innovatie van hun product. En het gaat mij niet alleen om prijs; ze moeten juist ook bezig zijn met verbetering.”
Wijngaarde staat hier niet alleen in. Uit de barometer blijkt dat 65 procent van de accountants bedrijfsadvies als de grootste groeimarkt ziet. En daarvoor is meer specialistische kennis vereist.

Gerelateerde artikelen