ICT Accountancy Jaarcongres 2016

Op woensdag 2 november 2016 wordt voor het 15e jaar op rij het ICT Accountancy Jaarcongres gehouden, een initiatief van onderzoeksbureau GBNED en de stichting Novak.
Het programma is als volgt.

10.00 uur
Inleiding door de dagvoorzitter, Guus Ham van Novak.
10.15 uur
De rol van de NBA bij de digitalisering van het beroep
Digitalisering speelt een belangrijke rol in de dagelijkse accountantspraktijk. Van het elektronisch deponeren van de jaarrekening tot nieuwe middelen voor de digitale identificatie. Welke activiteiten onderneemt de NBA om te zorgen dat de accountant zijn cruciale rol kan blijven spelen? Wat is de betrokkenheid van de beroepsorganisatie bij onderwerpen als SBR, Idensys en auditfiles? Hoe werkt de verklaringengenerator? En wat is de rol van de NBA bij het beroepscertificaat en het ondertekeningsbeleid? Jacques Urlus, beleidsadviseur ICT & Accountancy bij de NBA, zet de activiteiten op een rij.
10.45 uur
Cybersecurity: de Fraudehelpdesk

De Fraudehelpdesk wil zoveel mogelijk voorkomen dat de Nederlandse bevolking slachtoffer wordt van fraude. De Fraudehelpdesk wil burgers en bedrijven behoeden voor oplichtingspraktijken en weerbaarder maken tegen fraude. Tijdens deze sessie gaat directeur Fleur van Eck met name in op de introductie van B2B-activiteiten door de Fraudehelpdesk en de relatie met standaard software. De Fraudehelpdesk houdt bijvoorbeeld een lijst bij met spooknota’s welke in omloop zijn. Van dit laatste kan gebruik gemaakt worden door leveranciers van elektronisch factureren. Daarmee wordt voorkomen dat spooknota’s in de administratie worden opgenomen.
11.30 uur
Self service BI voor data-analyse en management dashboards

Gegevensgericht analyseren en informatie ontsluiten via dashboards doet steeds meer haar intrede binnen de accountancy. Ook leveranciers van standaard financiële- en rapportagesoftware binnen de accountancy bieden steeds vaker een verregaande integratie met tools voor ‘Self service BI’, zoals Clik Sense en Microsoft Power Pivot. Leveranciers van dergelijke tools spreker over ‘self service’. Hoe ziet de markt van ‘Self service BI’ tools er momenteel uit en met welke tools kan de accountant zonder hulp van een IT-specialist direct zelf aan de gang?
Paul Damen van het onafhankelijke consultancybedrijf Finext is gespecialiseerd in dashboarding en managementinformatie. Hij heeft inmiddels al vele implementaties gedaan van verschillende dashboarding-producten. Paul neemt de bezoekers mee in het landschap van ‘Self service BI tools’ en de aandachtspunten die hierbij een rol spelen.
12.15 uur
Pauze met lunch en bezoek aan de informatiemarkt.
13.15 uur
RGS en data-analyse

Het Referentie grootboekschema (RGS) is een omvangrijk uniform (grootboek)rekeningschema dat als functie heeft rapportages vanuit de boekhouding te vereenvoudigen en analyses mogelijk te maken. Zo wordt vanuit het CBS gewerkt aan de mogelijkheid om op basis van RGS te ontvangen, maar ook om terug te leveren aan de markt. Martin de Bie van 216 Accountants is als geen ander op de hoogte van de mogelijkheden van RGS en praat u hierover bij.

13.50 uur
CRM voor de accountancy

Onlangs is het nieuwe rapport ‘CRM voor de accountancy’ verschenen. Het gaat om onderzoek naar zelfstandige CRM-systemen met functies als adresbeheer, digitaal dossierbeheer, document management, urenregistratie, declareren c.q. factureren, procesbeheer en correspondentie. Gerard Bottemanne van onderzoeksbureau GBNED geeft een toelichting op het aanbod en conclusies.
14.10 uur
Salaris- en HRM-toepassingen

Op basis van het onlangs verschenen rapport ‘Gids voor salaris- en HRM- toepassingen’ geeft Gerard Bottemanne van onderzoeksbureau GBNED een toelichting op het aanbod van dergelijke toepassingen en conclusies.
14.30 uur
UBL in de accountantspraktijk

Handmatig inkoopfacturen vastleggen is met UBL definitief verleden tijd. Tijdens deze sessie komt gebruikerservaring aan de orde. Dirk Loos van Stolp+KAB adviseurs en accountants neemt bezoekers mee met zijn praktijkervaring op het gebied van elektronisch factureren op basis van UBL.
15.00 uur
Pauze met bezoek aan de informatiemarkt.

15.45 uur
Meldplicht datalekken

Sinds 1 januari 2016 geldt de verplichting om een ernstig datalek direct te melden aan de Autoriteit Persoonsgegevens, voorheen College bescherming persoonsgegevens (CBP). Maar wat verstaan we eigenlijk onder een datalek? Als er alleen sprake is van een zwakke plek in de beveiliging spreken we van een beveiligingslek en niet van een datalek. In het laatste geval hoeft geen melding gedaan te worden aan de Autoriteit Persoonsgegevens. Tijdens deze sessie gaat André Kamps van De IT-Jurist nader in op de Meldplicht datalekken en de ‘Privacy Shield’.

16.30 uur
Slimme ICT-toepassingen

In vogelvlucht passeren enkele ICT-toepassingen de revue die niet iedere dag in de schijnwerpers staan. Het kan gaan om nieuwe innovatieve toepassingen, maar ook bestaande toepassingen die het grote publiek nog niet bereikt hebben.
17.15 uur
De ICT Accountancy softwaregids 2017

Gerard Bottemanne van GBNED geeft een toelichting op de nieuwe uitgave ‘De ICT Accountancy softwaregids 2017’, die op deze dag verschijnt.
17.30 uur
Afsluiting door de dagvoorzitter.
17.35 uur
Netwerken met een drankje en een hapje en bezoek aan de informatiemarkt.
18.30 uur
Einde bijeenkomst.
PE
NBA 4 PE-uren/BSPD 6 PE-punten.
Locatie
Congres- en vergadercentrum EXPO Hoevelaken
Koninginneweg 1
3871 JZ Hoevelaken
(gratis parkeren op eigen terrein)
Kosten
De kosten voor het bijwonen van het congres bedragen 150 euro per persoon, inclusief koffie/thee en lunch. Leden van Novak, NOAB, Auxilium en de BSPD betalen een gereduceerd tarief van 120 euro. Onderwijsdocenten en voltijd dagstudenten hebben gratis toegang. Genoemde tarieven zijn exclusief btw.
Vroegboektarief
Bij inschrijving tot uiterlijk 5 oktober 2016 geldt automatisch het gereduceerde tarief van 90 euro per persoon exclusief btw.
Inschrijven
U kunt zich hier inschrijven.