IB-onderneming omzetten in BV? Actie voor 1 april a.s.!

Een IB-onderneming met fiscaal terugwerkende kracht in een BV omzetten? Ontvang gratis model-intentieverklaring in ‘word’.

Door mr. drs. Michiel Opgenoort

Heeft u cliënten die nog dit jaar hun onderneming willen omzetten in BV-vorm? Stuur dan voor 1 april a.s. een intentieverklaring hiervoor naar de Belastingdienst, aangetekend met voorgeschreven geleideformulier! 

Al jaren bestaat de mogelijkheid om een IB-onderneming (eenmanszaak, maatschaps- of firma-aandeel) met fiscaal terugwerkende kracht in een BV om te zetten. Bij een ruisende inbreng kan aan de intentieverklaring (of voorovereenkomst) maximaal 3 maanden terugwerkende kracht worden toegekend. Dat is wel zo praktisch, want dan kan het resultaat van de onderneming per 1 januari aan de BV worden toegerekend. 

De voorwaarden voor 3 maanden terugwerkende kracht
De belangrijkste 3 voorwaarden hiervoor zijn:
1. een getekende intentieverklaring binnen 3 maanden na het gewenste tijdstip van overgang. Vroeger diende deze intentieverklaring bij de Belastingdienst te worden geregistreerd. Dit is thans niet meer mogelijk. In plaats daarvan dient de intentieovereenkomst middels een geleideformulier aangetekend naar de Belastingdienst Heerlen te worden gezonden. In de praktijk wordt de intentieverklaring dan voor 1 april verzonden, waardoor terugwerkende kracht kan worden verleend per 1 januari;
2. de inbreng van de onderneming in de BV komt binnen 9 maanden -in de praktijk voor 1 oktober- tot stand (let op wanneer het boekjaar afwijkt van het kalenderjaar);
3. er dient op tijd een verzoek te worden ingediend. Ik adviseer dit verzoek in te dienen zodra de BV is opgericht, omdat het anders wellicht wordt vergeten.

Ook 3 maanden terugwerkende kracht bij inbreng werkzaamheid
De mogelijkheid bestaat dat een werkzaamheid (ROW) op dezelfde wijze met terugwerkende kracht in een BV ruisend wordt ingebracht. Denk daarbij aan neveninkomsten of een ter beschikking gesteld pand aan een 'eigen' BV (let op overdrachtsbelastingheffing!). Wellicht kunnen deze inkomsten voortaan beter worden belast tegen het gunstige vpb-tarief (16,5% in 2020 voor een winst tot € 200.000) in plaats van tegen het progressieve IB-tarief (tot 49,5% in 2020).

De goedkeuring van de Staatssecretaris over deze kwestie is te vinden in het Besluit van 16 september 2008, nr. CPP2008/1626M.

Kies voor intentieverklaring die zowel voorziet in een ruisende inbreng als een geruisloze inbreng
In de praktijk wordt dikwijls een intentieverklaring opgesteld, waarin de mogelijkheid wordt geboden om achteraf te kiezen voor een ruisende dan wel een geruisloze inbreng. Bij geruisloze inbreng is terugwerkende kracht mogelijk tot het begin van het boekjaar -meestal 1 januari-, mits de intentieverklaring binnen negen maanden na aanvang van dat boekjaar -meestal voor 1 oktober- conform de voorgeschreven regels naar de Belastingdienst is verzonden. De inbreng in de BV moet dan uiterlijk 31 maart in het jaar daarop plaatsvinden (zie verder de voorwaarden in het Besluit van 30 juni 2010, nr. DGB2010/3599M).

Is uw cliënt voornemens de onderneming om te zetten in BV-vorm, stuur dan voor 1 april a.s. de vereiste intentieverklaring naar de Belastingdienst te Heerlen (aangetekend met het vereiste geleideformulier) en beoordeel achteraf of het (fiscaal) verstandig is om dat voornemen ook daadwerkelijk te effectueren, ruisend dan wel geruisloos!

Gratis model-intentieverklaring in ‘word’ per e-mail!
Desgewenst mail ik u een eenvoudige model-intentieverklaring in word, zodat u zelf in overleg met uw cliënt de intentieverklaring kunt opstellen. In dat model is ook voorzien in de mogelijkheid om met terugwerkende kracht in te brengen in een holding-BV en een werk-BV. Tevens is dit model ook geschikt voor een geruisloze inbreng. Stuur een e-mail naar info@opgenoort.net en u krijgt per ommegaande deze gratis toegezonden! Voor verder advies hierover kunt u natuurlijk altijd contact met mij opnemen.

Mr. drs. Michiel Opgenoort van Opgenoort Belastingadvies is oprichter van Fiscaalconsult. Zijn specialisme(n): Bedrijfsopvolging, rechtsvormkeuze, onroerende zaken, geschillen met Belastingdienst

Gerelateerde artikelen