IASB broedt op nieuwe boekhoudregels voor pensioenen

De International Accounting Standards Board (IASB) wil nieuwe boekhoudregels ontwikkelen voor ‘hybride’ pensioenen die niet zo maar in standaardcategorieën passen. Dat heeft IASB-voorzitter Hans Hoogervorst vandaag gezegd tijdens een toespraak op een pensioenconferentie.

Dit meldt persbureau Reuters.

Wereldwijd zijn er steeds meer bedrijven die de dure ‘defined benefit’ pensioenregelingen laten vallen. In de plaats daarvan kiezen ze voor ‘defined contribution’ regelingen. Maar veel ondernemingen introduceren hybride pensioenregelingen die noch in de DB-categorie, noch in de DC-categorie vallen. En daar wringt volgens Hoogervorst de schoen: ‘Modern pension schemes can have infinite variations, from the extremes of defined contribution through to defined benefit, with differing degrees and forms of risk-sharing.’

Volgens de IASB-voorman kennen de huidige verslaggevingsregels inzake pensioenen teveel een ‘binaire benadering’ en zijn ze eigenlijk niet meer zo geschikt voor het huidige variabele pensioenlandschap. De IASB onderzoekt dan ook een accountingmethode die geschikt is voor alle types van pensioenregelingen.

De gehele toespraak van Hans Hoogervorst is te lezen op de website van de IFRS Foundation.

Gerelateerde artikelen