IAASB publiceert nieuwe standaarden voor betere jaarrekeningcontrole

De International Auditing and Assurance Standards Board (IAASB) heeft nieuwe standaarden gepubliceerd. Het is de bedoeling dat deze zullen bijdragen tot verbetering van de jaarrekeningcontrole.

De IAASB heeft nu de definitieve geheel herziene ‘Auditor Reporting standards’ vrijgegeven, ontwikkeld vanuit de behoefte om de rapportage door externe accountants meer waarde te geven voor investeerders en andere externe stakeholders. “Deze verbeterde standaarden zullen de relevantie van de jaarrekeningcontrole aanzienlijk verhogen, omdat ze de auditors helpen hun gedrag, attitude en communicatie te veranderen,” aldus professor Arnold Schilder, voorzitter van de IAASB.

 

In nauwe samenspraak met investeerders, toezichthouders, wetgevers, professionals uit het vak en anderen representeren de nieuwe ‘International Standards on Auditing’ (ISAs) een cruciale eerste stap naar een betere rapportage over het financiële reilen en zeilen van de onderneming.” Het is in het algemeen belang dat de jaarrekeningcontrole en de rapportage daarover transparanter worden, aldus Dan Montgomery, eerder die het project leidde. “Het verbeteren van de inhoudelijke aspecten van het rapport van de externe accountant verhoogt de waarde ervan als communicatiemiddel, en dat was hoognodig.”

Een van de belangrijkste nieuwe zaken is de verplichte melding van ‘Key Audit Matters’ — zaken en aspecten die volgens de auditor van belang zijn, gekoppeld aan een uitleg hoe de auditor daarmee is omgegaan.

De ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) heeft meteen enthousiast gereageerd. ACCA is eveneens van oordeel dat de voorgestelde verbeteringen van levensbelang zijn voor de relevantie van de jaarrekening(controle) en daarmee van de rol van de accountant/auditor.

www.ifac.org

Gerelateerde artikelen