Hypotheekrente niet aftrekbaar als uitgave voor onderhoudsverplichting

Gerechtshof Den Bosch heeft geoordeeld dat hypotheekrente niet mag worden afgetrokken als een uitgave voor het levensonderhoud van een ex-echtgenote.

Belanghebbende (X) stond van 1 oktober 2010 tot 20 juni 2011 (datum bedrijfsoverdracht/ontbinding) bij de Kamer van Koophandel ingeschreven als vennoot in een vof.

In deze procedure over de aanslag IB/PVV 2011 is in geschil of een bedrag van € 9.000 aftrekbaar is als verlies uit een onderneming dan wel als negatief resultaat uit overige werkzaamheden. Volgens Hof Den Bosch is dat niet het geval. X heeft niet aannemelijk gemaakt dat hij dit bedrag aan de vof heeft betaald. De overige door de Inspecteur ingenomen stellingen inzake de bronvraag en de fiscaal-juridische kwalificatie van de € 9.000 behoeven geen behandeling.

Verder is in geschil of X 50% van de door hem betaalde hypotheekrente mag aftrekken als een uitgave voor een onderhoudsverplichting. Het Hof oordeelt dat de inhoud van een door X overgelegde overeenkomst een dergelijke aftrek belet. De (volledige) betaling van de hypotheekrente is verbonden aan het recht van X om in de woning te mogen blijven wonen en dient klaarblijkelijk niet tot voorziening in het levensonderhoud van zijn ex-echtgenote.

 

(Bron: Fiscanet)

Gerelateerde artikelen