HR:Verhuurde vakantiewoningen zijn voor de OZB woning

Als gebouwen naar aard en inrichting bestemd en geschikt zijn om als woning te dienen, dan moeten ze als woningen worden aangemerkt, ook als permanente bewoning niet mogelijk is. Het gebruik hoeft niet duurzaam te zijn, dat criterium geldt alleen als de verpleeg- of verzorgingsfunctie overheerst.

De gebruikersbelasting vervalt daarom en voor de eigenarenbelasting geldt het woningtarief. Dat heeft de Hoge Raad bepaald in een arrest op 16 september 2016.

Twee procedures

De Hoge Raad heeft op 16 september 2016 arrest gewezen in twee procedures over vakantieparken in de gemeente Ermelo en in de gemeente Arnhem. De gemeente en de rechtbank hadden de vakantieparken als niet-woning aangemerkt omdat de vakantiehuisjes niet duurzaam door de bewoners werden gebruikt. Belanghebbende ging in cassatie tegen het oordeel van de rechtbank.

De Hoge Raad heeft dus geoordeeld dat als gebouwen naar aard en inrichting bestemd en geschikt zijn om als woning te dienen, die gebouwen als woningen worden aangemerkt, ook als permanente bewoning niet mogelijk is. Het gebruik hoeft niet duurzaam te zijn, dat criterium geldt alleen als de verpleeg- of verzorgingsfunctie overheerst.

Voor het eerste arrest geldt bovendien dat niet in geschil is dat de waarde van de huisjes meer dan 70% van de totale waarde bedraagt, zodat het object in hoofdzaak tot woning dient. De gebruikersbelasting vervalt daarom en voor de eigenarenbelasting geldt het woningtarief.

Voor het tweede arrest is nog wel in geschil of de waarde van de huisjes meer dan 70% van de totale waarde bedraagt. De rechtbank Gelderland zal dat geschilpunt alsnog moeten behandelen.

“Uitholling gemeentelijke belastingcapaciteit”

Dit arrest is ook van toepassing op al die vakantieparken waarvan de vakantiehuisjes kort worden verhuurd. En is ook van toepassing voor de woondelenvrijstelling als de waarde van de woningen op een recreatieterrein minder dan 70% van de totale waarde bedraagt, en het terrein niet in hoofdzaak tot woning dient.

Dat zal voor een aantal gemeenten een grote hap nemen uit de belastingcapaciteit, zo stelt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). “De steeds ruimere uitleg van vrijstellingen leidt tot uitholling van de gemeentelijke belastingcapaciteit en daarmee tot een steeds grotere last bij een beperkt aantal belastingplichtigen. De VNG beraadt zich op actie richting de wetgever.”

(VNG)

Gerelateerde artikelen