Horizon 2020: Ruim 1 miljard Europees geld naar Nederlandse R&D
Horizon 2020 is het programma waarmee de Europese Commissie onderzoek en innovatie op internationaal niveau wil stimuleren en financieren. Het programma loopt van 2014 tot 2020 en is de opvolger van het Zevende Kaderprogramma (KP7), waarin Nederland eerder al succesvol meedeed met een gemiddeld retourpercentage van 7,4%. Nederland weet in Horizon 2020 dit retourpercentage vast te houden. Met een retourpercentage van 7,4% presteert Nederland beduidend beter dan de gestelde ambitie van 7%.
Horizon 2020 richt zich op verschillende aspecten van R&D: het oplossen van grote maatschappelijke vraagstukken door internationale consortia, het stimuleren van de innovatiekracht van MKB en het financieren van fundamenteel onderzoek. Over dit hele spectrum doen Nederlandse kennisinstellingen en bedrijven goed mee. Eén van de grote successen is de deelname aan het beurzenprogramma van de European Research Council (ERC). In de eerste twee jaar van Horizon 2020 ontvingen 119 wetenschappers aan Nederlandse instellingen voor 214 miljoen euro aan financiering om baanbrekend, fundamenteel wetenschappelijke onderzoek uit te voeren. Daarnaast ontvingen ruim 30 onderzoekers extra financiering om de resultaten van hun ERC-onderzoek dichterbij de markt te brengen. Zeer recent is bekend geworden dat nog eens 51 wetenschappers voor bijna 110 miljoen euro aan financiering zullen ontvangen. Dat bedrag komt dan bovenop de eerder genoemde 1 miljard euro.
Horizon 2020 heeft meer focus op innovatie. In vergelijking met voorgaande Kaderprogramma’s biedt in Horizon 2020 dan ook meer mogelijkheden voor kleinere, innovatieve bedrijven om deel te nemen. In de onderdelen die specifiek gericht zijn op innovatie is een duidelijke stijging te zien in de deelname van het mkb. Waar bijvoorbeeld in KP7 nog slechts 15% van het budget naar het Nederlandse mkb ging, is dat in Horizon 2020 al 22%. De nieuwe bedrijfsgerichte onderdelen ‘SME-instrument’ en ‘Fast Track to Innovation’ hebben hier een belangrijke bijdrage aan geleverd. Over het hele programma heeft het Nederlandse mkb 160 miljoen euro ontvangen. Dit bedrag is een belangrijke boost voor ruim 300 mkb-bedrijven.
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland ondersteunt instellingen bij het verkennen en aanvragen van de Horizon 2020 mogelijkheden. De adviseurs van RVO.nl geven trainingen, informatie en advies, van de eerste kennismaking met het programma tot aan de uitvoering van toegekende projecten. De adviseurs trainen bijvoorbeeld wetenschappers om de juiste invalshoek te vinden bij het schrijven van een voorstel voor de European Research Council. Ook onderzoekers vanuit het bedrijfsleven en ondernemers kunnen gebruik maken van trainingen. Die trainingen zijn specifiek gericht op onderdelen die interessant zijn voor het bedrijfsleven. Zo leren zij bijvoorbeeld hun eigen business case te vertalen naar de Horizon 2020 eisen. Doenja Koppejan, ERC adviseur bij RVO.nl: "Onderzoekers zijn vaak heel verrast dat wij feedback geven op hun onderzoeksvoorstel. Wij bieden deze service omdat het voor de onderzoeker prettig is als iemand met de kritische blik van een outsider advies geeft. En dat draagt dan weer bij aan een succesvolle deelname van Nederland in Horizon 2020.”