Horecasector goed voor helft NOW-aanvragen

Bijna de helft van de toegekende aanvragen voor coronaloonsteun is afgelopen periode naar horeca- en cateringbedrijven gegaan. Dat meldt uitvoeringsinstantie UWV, dat de aanvragen voor de NOW-steun verwerkt.

In totaal keurde het UWV al zo'n 22.500 aanvragen voor de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid goed en werd al zo'n 587 miljoen euro aan voorschotten uitgekeerd in de zevende periode. Daarvoor kunnen bedrijven overigens nog tot het einde van de maand een aanvraag indienen.

Van die 587 miljoen euro ging zo'n 212 miljoen euro naar horeca en catering. Die sector is door de vrijwel gehele sluiting, horeca is alleen open voor afhaal, zwaar getroffen door de huidige lockdown. Ook de detailhandel, goed voor ruim 15 procent van de goedgekeurde aanvragen, was sterk vertegenwoordigd. Alle niet-essentiële winkels zijn ook dicht, met uitzondering van het ophalen van bestellingen die telefonisch of via internet zijn gedaan.

In totaal zijn de 22.568 bedrijven waarvan de aanvraag werd goedgekeurd goed voor zo'n 425.000 werknemers. Zo'n 60 procent gaat naar bedrijven met minder dan tien werknemers. Grotere bedrijven, met meer dan 250 werknemers, waren goed voor 118 aanvragen.